Zdravje

5 nasvetov, kako ravnati, ko nastopi panični napad

Najrazličnejše situacije lahko vodijo do stisk, ki se kažejo kot panični napadi. Ko tesnoba nastopi, pa jo lahko z različnimi tehnikami ublažimo. Preveri nekaj načinov.

Anksioznost se kaže kot kombinacija kognitivnih in fizičnih simptomov, ki običajno izhajajo iz misli. Ker postanejo fizični simptomi včasih tako intenzivni, da je panični napad samo z mislimi težko obvladovati, pa je dobro poznati nekaj načinov ublažitve napada.

1 Počasi in globoko vdihni

Ob visokih nivojih tesnobe je naše dihanje običajno plitvo in hitro. S spremembo ritma dihanja lahko stimuliramo živčni sistem, ki telesu nato sporoči, naj se sprosti. Ključno je, da dihamo počasi s trebuhom in podaljšamo trajanje izdiha. Običajna tehnika je štiri sekundni vdih skozi nos in osem sekundni izdih skozi usta.

punca, ženska, dihanje
Spreminjanje ritma dihanja telesu signalizira naj zmanjša raven tesnobe.

Dihalne vaje so prav tako koristne za preusmerjanje pozornosti. Tudi ko se znajdemo v situacijah preobremenjenosti, je dihanje ena stvar, ki jo lahko nadzorujemo. Pri tem nam pomaga, če dnevno izvajamo dihalne vaje in se tega naučimo še bolje.

2 Izpostavi se mrazu

Za dokončno potrjevanje teorije, da lahko panični napad ublaži izpostavljanje mrazu, so dodatne raziskave še potrebne, a mnogi poročajo o delovanju. Pa naj gre za ledeni tuš, umivanje obraza z mrzlo vodo ali celo pitje mrzle vode in znižanje sobne temperature – mraz pomirja.

3 Poskrbi za telesno dejavnost

Vadba dokazano zmanjšuje anksioznost, ker je v napornem vsakdanu težko najti čas za vsakodnevno vadbo, pa se lahko odločimo že samo za sprehod med malico ali krajšo večerno vadbo.

sprehod, hoja
Telesna dejavnost poveča nivoje snovi, ki delujejo proti anksioznosti, recimo serotonina.

4 Sprosti mišice

Za anksioznost je značilna mišična napetost. V prizadevanju, da bi se ubranilo morebitne nevarnosti, se telo napne tako, da dvignemo ramena, stisnemo čeljust in napnemo zgornji del hrbta in vrat. Za sproščanje tovrstne napetosti so učinkovite različne sprostitvene tehnike – pri izbiri prave upoštevaj del telesa, kjer čutiš največ napetosti.

5 Poskusi ohraniti zbranost

To je med paničnim napadom seveda lažje reči kot narediti, a prav občutek nemoči je tisti, ki lahko anksioznost samo še dodatno poglobi. Ob začetku zaznavanja občutkov panike čim hitreje začni s tehnikami obvladovanja in ponovno prevzemi nadzor nad svojim telesom.

Če se pogosto boriš z občutki tesnobe in podobnimi stiskami, se za pomoč vsekakor obrni na strokovnjake, ki ti bodo znali najbolje pomagati. Če ne veš na koga se obrniti, preveri kampanjo Nisi okej? Povej naprej, in preveri njihove nasvete ter usmeritve. In predvsem – ne pozabi, v duševni stiski nisi sam.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button