Zdravje

Poznaš razliko med stresom in anksioznostjo?

Na neki točki življenja vsak izmed nas doživi stres in anksioznost. Njun vpliv na življenje posameznika je lahko izjemen, če se pojavljata pogosteje. Čeprav si delita mnoge podobne čustvene in fizične simptome, glavoboli, napetost, visok krvni pritisk in pomanjkanje spanca, pa imata različne vzroke. Zato je pomembno, da prepoznaš, ali gre za stres ali anksioznost, saj ju boš lažje premostil.

Navadno je stres odgovor na zunanje dejavnike, kot je recimo naporen delovnik ali prepir s prijateljem. Stres izgine, kadar se situacija razreši, zato ga je enostavneje nadzirati. Pomagaš si lahko s fizično aktivnostjo, dihalnimi vajami, primerno količino spanca in druženja z bližnjimi.

Stres in anksioznost sta si podobna, nikakor pa nista enaka.

Anksioznost je vztrajen občutek strahu in zaskrbljenosti v situacijah, ki niso nenavadne. Za razliko od stresa anksioznost vztraja tudi, ko je situacija že mimo. V hujših primerih se lahko prelevi tudi v anksiozno motnjo, ki je najbolj pogosta mentalna bolezen v ZDA.

Ljudem, ki živijo s kroničnim stresom ali anksioznostjo, bo pomagala nadzorovana nega ali morda strokovnjak za mentalne težave.

Razlikovanje med stresom in anksizonostjo je pomembno za njuno preprečevanje

Zagotovo pa je razlikovanje med stresom in anksioznostjo pomembno zaradi spopadanja z njima. Stres je velikokrat tudi vzrok za anksioznost, zato je pomembno, da znake prepoznaš dovolj hitro in preprečiš nastanek drugih težav.

Panični napad, naprimer, je znak anksioznosti, ne stresa. V času takšnega napada bodo ljudje občutili znake srčnega napada, bolečine v prsih, znojenja, občutka omotice in problemov z dihanjem. Nastane nenadno in vrh doseže v približno 10 minutah.

Vzroki za obe stanji so lahko različni, v svoji magistrski nalogi pa jih preučuje študentka Anja. Zato te prosi za pomoč pri reševanju krajše ankete, ki ji bo pomagala do boljših rezultatov.

 

 DOSTOP.si / UK
 Pixabay

 

Sorodni članki

Back to top button