ZdravjeŽivljenjski slog

Sestavine, ki ti lahko pomagajo preprečiti staranje

Naše kože žal ni mogoče (po)nastaviti na tovarniške nastavitve. Pa vendar ji lahko nekoliko pomagamo v bitki s časom, če za njo pravilno skrbimo. S pravimi sestavinami, seveda.

Za ohranjanje mladostnega sijaja, oziroma v boju proti staranju ti lahko znatno pomagajo nekatere sestavine. Pa poglejmo, katere!

Krema za sončenje

Začnimo z najbolj očitnim. Krema za sončenje velja za eno najmočnejših orodij, ki jih imamo proti gubam. Raziskave kažejo, da je izpostavljenost soncu vzrok za približno 80 odstotkov staranja obraza. Če sončne kreme ne uporabljamo redno, so poškodbe na obrazu najpogosteje videti takole:

 • vidne linije in gube,
 • povešena koža,
 • neenakomerna tekstura kože in
 • nepravilna pigmentacija (temne ali bele lise).

V svojo rutino torej čimprej vključi kremo za sončenje z dovolj visokim SPF. Pa ne samo poleti. Staranje ti lahko pomagajo preprečevati skozi celo leto, tudi pozimi!

 

staranje, koža, mladosten videz
Naj sončna krema postane tvoja najboljša prijateljica!

Vitamin C

Vitamin C je lahko pravi superzvezdnik za našo kožo. Tukaj je nekaj razlogov, zakaj je temu tako:

 • Krepi kolagen. Uporaba vitamina C spodbuja nastajanje kolagena, kar lahko pomaga v boju pri povešeni in nagubani koži.
 • Preprečuje nastajanje starostnih peg. Znanost pravi, da lahko dosledna uporaba vitamina C zmanjša tudi znake hiperpigmentacije.
 • Ščiti pred UV žarki. Kot antioksidant se vitamin C močno bori tudi proti UV žarkom in gubam, ki jih povzročajo.

Sliši se kar precej sanjsko, kajne? Kje pa najti vitamin C? Najlažje bo, da na izdelkih iščeš oznako L-askorbinska kislina. Sicer pa dandanes vitamin C najdemo v množici serumov in vlažilcev.

staranje, koža, mladosten videz
Poskrbi, da v nego svoje kože vneseš tudi vitamin C.

Vitamin E

Če smo že pri vitaminih, ki blagodejno vplivajo na našo kožo in preprečujejo staranje, je vredno omeniti še vitamin E. Vitamin E namreč pomirja vnetja in suhost kože, ki lahko koži dajeta starikav videz. Ob tem pa vitamin E absorbira še UV žarke in upočasnjuje staranje kože. Čudovita kombinacija, kajne?

Hialuronska kislina

Če na družbenih omrežjih spremljaš katerega izmed lepotnih gurujev si zagotovo že slišal za zgodbo o hialuronski kislini. Poleg tega, da je omenjena kislina izredno vlažilna (vlaga pa preprečuje staranje), skrbi še, da je naša koža lepo napeta. Ob tem pa kislina poskrbi še, da je na našem obrazu čim manj vidnih linij in gub.

Hialuronsko kislino vsebuje ogromno izdelkov, omenimo pa lahko naslednje:

 • čistila za obraz,
 • serumi,
 • vlažilna sredstva.

Ferulinska kislina

V skupino kislin, ki lahko preprečujejo pospešeno staranje naše kože spada tudi ferulinska kislina. Razsiskave kažejo, da je ferulinska kislina profesionalka pri zaščiti našega obraza pred UV žarki. Ob tem lahko deluje še protivnetno (adijo, pordelost kože!), našo kožo krepi z antioksidanti in skrbi za glajenje gub.

Še kakšen nasvet za preprečevanje staranja?

Najboljše zdravilo za starikav videz kože je preventiva. Sicer pa ti za konec ponudimo še kratek seznamček, ki ti lahko pomaga do mladostnega videza kože.

 • Hidracija, hidracija, hidracija. In to od zunaj in od znotraj. Poskrbi, da čez dan zaužiješ dovolj čudežnega eliksirja – vode.
 • Zaščita pred soncem. Če uporabljaš kreme za sončenje je to odličen začetek, vendar se ne ustavi pri tem. Ne pozabi na naglavna pokrivala in sončna očala.
 • Spanje na hrbtu. Nekatere raziskave so pokazale, da bi se naša koža ob vsakodnevnem drgnjenju ob blazino lahko nekoliko mečkala. Poskusi torej s spanjem na hrbtu.

Poskrbi torej, da uporabljaš izdelke, ki na tvojo kožo vplivajo blagodejno, malce popazi še na prehrano in zadostno hidracijo, pa se staranju morda nekoliko izogneš!

DOSTOP.si / RM
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button