ZdravjeZnanost

Med 27 članicami je Slovenija 23. po zaupanju v cepljenje

Evropska komisija je v ponedeljek objavila poročilo o stanju zaupanja v cepljenje v EU za leto 2022, ki kaže, da se je to na ravni unije vrnilo na raven pred pandemijo. Slovenija na lestvici zaupanja splošne javnosti zaseda šele 23. mesto in je v primerjavi z letom 2020 nazadovala za tri mesta, medtem ko je bila še leta 2018 na 11. mestu.

Mladi imajo vz adnjih letih manjše zaupanje v cepljenje

V 27 državah članicah EU se 81 odstotkov vprašanih strinja, da so cepiva pomembna, 86 odstotka, da so učinkovita, za 82 odstotke anketiranih pa so tudi varna. Po nihanjih med pandemijo covida-19 se je zaupanje v cepljenje v uniji letos vrnilo na raven iz leta 2018, a se je znižalo v primerjavi z letom 2020.

Primerjava zaupanja javnosti med starejšimi od 65 let in osebami, starimi od 18 do 34 let, kaže na vse večjo vrzel v zaupanju v cepiva glede na starost. V zadnjih štirih letih so mladi med 18 in 34 let postali manj zaupljivi do cepiv.

“Pandemija covida-19 je pokazala, kako pomembna so cepiva, saj so v prvem letu po odobritvi rešila približno 20 milijonov življenj,” je ob objavi poročila dejala evropska komisarka za zdravje Stela Kiriakides. Dodala je, da “poročilo izpostavlja hitrost, s katero se lahko spreminja zaupanje, in številne dejavnike, ki lahko nanj vplivajo”.

Najvišje Portugalska, Slovenija tik pred Hrvaško

Slovenija se je po zaupanju splošne javnosti v cepljenje s 37,2 odstotka letos uvrstila šele na 23. mesto. Tik pred njo so Hrvaška (37 odstotkov) in Češka (36,8 odstotka) ter za njo Bolgarija (37,3 odstotka) in Malta (38,1 odstotka). Na prvem mestu je Portugalska, kjer cepljenju zaupa 75,3 odstotka javnosti.

Omenjeni odstotki predstavljajo delež tistih vprašanih, ki so cepiva pozitivno ocenili pri vseh točkah – kot varna, učinkovita, pomembna in tudi skladna z njihovimi prepričanji.

Je pa visoko zaupanje slovenskih zdravstvenih delavcev v cepljenje, in sicer 95,2 odstotno. To Slovenijo uvršča na 8. mesto v EU, pred Portugalsko, Litvo in Nemčijo ter za Finsko, Italijo in Španijo. Na prvem mestu sta Luksemburg in Malta s stoodstotnim zaupanjem zdravstvenih delavcev v cepljenje.

Najmanj zaupamo cepivom proti covidu

67,4 odstotka slovenske javnosti meni, da so cepiva v splošnem varna, 72 odstotkov jih ima za učinkovita. Po vprašanju varnosti je zaupanje med Slovenci v primerjavi z letom 2020 nižje za 14,6 odstotka, po vprašanju učinkovitosti pa za kar 19,7 odstotka. V obeh primerih je Slovenija precej pod povprečjem EU (78,4 odstotka) ter je med tistimi članicami unije, kjer je bil padec zaupanja največji.

74 odstotkov Slovencev meni, da so cepiva OMR (proti ošpicam, mumpsu in rdečkam) varna, 75,9 odstotkov pa, da so učinkovita. Glede cepiv proti gripi se 69,6 odstotka slovenske javnosti strinja, da so varna, 58,8 odstotka pa, da so učinkovita, medtem ko pri cepivih proti virusu HPV 67,4 odstotka Slovencev zaupa v njihovo varnost, 68,5 odstotka pa v njihovo učinkovitost.

Najnižje vrednosti zaupanja so v Sloveniji zabeležili pri cepivih proti covidu-19. Le 52,3 odstotka vprašanih meni, da so ta varna, 51,7 odstotka, da so učinkovita proti okužbi z novim koronavirusom, 62,3 odstotka, da so učinkovita v boju proti bolezni covid-19, in le 47,9 odstotka, da so učinkovita pri zaviranju prenašanja virusa. 62,1 odstotka vprašanih Slovencev meni, da so cepiva proti covidu-19 združljiva z njihovimi prepričanji.

Skupaj je bilo med marcem in avgustom letos anketiranih 25.143 predstavnikov splošne javnosti in 3012 zdravstvenih delavcev v 27 državah članicah EU.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button