ŠportZdravje

Telovadba? Najboljši čas, da se je lotiš je …

Nekateri vstanejo že ob zori, da bi si nadeli športne copate in odtekli nekaj jutranjih kilometrov. Drugi si telovadbe ne morejo zamisliti pred večerom. Kateri pa je pravzaprav najprimernejši del dneva za izvajanje vadbe?

Telovadba naj bi v človeško telo prinesla dober občutek. Če pa se telovadbe lotimo ob nepravem času, pa lahko telovadba na naše telo vpliva tudi kontraproduktivno.

Vadba zjutraj: kaj pravijo raziskave?

Zadnja stvar, ki si jo želimo ob nadležnem zvoku budilke, je vstati iz tople postelje, zavezati športne copate in oditi v telovadnico. Pa vendar se kljub težavnemu zgodnjemu vstajanju tudi o jutranji telovadbi splača premisliti, saj jutranja telovadba prinaša nekaj zanimivih prednosti.

Nedavne raziskave kažejo, da je nekoliko lažje ostati doseleden pri jutranji vadbi. Zakaj? Posameznik ima v zgodnjih jutranjih urah ponavadi precej manj obveznosti in družabnih obveznosti kot je to velikokrat značilno za večerne ure. Že obstoječi jutranji rutini je torej precej enostavno dodati še jutranjo vadbo. Nekatere študije so pokazale, da so se udeleženci jutranjih vadb držali svojih vadbenih rutin, hkrati pa je bila predanost telovadbi zelo visoka.

Vadba popoldne ali zvečer?

Popoldanska in večerna vadba sta v primerjavi z jutranjo lahko precej v nasprotju z ostalimi celodnevnimi aktivnostmi. Celodnevno delo lahko vpliva na moč volje, da se po napornem dnevu zares odpravimo v telovadnico. Pomislimo še na eno, popolnoma praktično zadevo: če telovadbo opravimo že ob 7. uri zjutraj, nam v dnevu ostane precej več prostega časa za druge aktivnosti. Če to še vedno ni dovolj razlogov, da se razgibaš zjutraj, razmisli še o sledečem.

Raziskava, ki so jo opravili je pokazala, da ljudje, ki telovadijo zjutraj, občutijo manj telesne bolečine. Zanimivo, kajne?  Študija je pokazala tudi, da ljudje, ki telovadijo zjutraj, bolj kvalitetno spijo. Ob tem strokovnjaki še poudarjajo, da jutranja telovadba pomaga celo pri nespečnosti. Dobro, tudi večerna telovadba bi naj pomagala pri nespečnosti, ampak se zagotovo izplača poskusiti tudi z jutranjim miganjem!

Pregled drugih študij je pokazal, da lahko jutranja vadba zmanjša apetit po sami vadbi. Ženske, ki so za namene raziskave telovadile zjutraj, so skozi dan v telo vnesle precej manj kalorij kot tiste, ki so telovadile zvečer. Ob vsem tem pa je vredno poudariti tudi, da ljudje porabijo več maščobe z vadbo na prazen želodec. Jutranja vadba je torej odlična rešitev za še malce bolj zdravo življenje.

telovadba, vadba, študije
Pomisli, koliko časa ti ostane v dnevu, če svojo telovadbo opraviš že ob 7. uri zjutraj.

Najboljši čas za vadbo je odvisen od posameznika

Čeprav se morda zdi, da strokovnjaki bolj kot telovadbo zvečer, priporočajo jutranjo vadbo, je čas, ko se ob vadbi počutimo najbolje, odvisen od vsakega posameznika. Telo se privadi na določen ritem delovanja in mu sčasoma lahko celo postane vseeno, ali telovadimo zjutraj ali zvečer.

Pod črto je telovadba pomembna za vsakega izmed nas, ne glede na to, ob katerem delu dneva to počnemo. Strokovnjaki pa vseeno opozarjajo, da je idealno, če telovadimo vsak dan ob približno isti uri. Pri izvajanju vadbe bodimo dosledni ne glede na uro. Najpomembneje pa je, da v telovadbi uživamo, predvsem ob zavedanju, da delamo nekaj dobrega za svoje telo in duha.

DOSTOP.si / RM
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button