Zdravje

Svetovni dan Rdečega križa

Danes obeležujemo svetovni dan Rdečega križa, ki bo letos zaradi pandemije drugačen, saj se bodo po svetu s ploskanjem zahvalili vsem prostovoljcem za njihovo požrtvovalnost pri odzivu na covid-19.

Začenja se tudi teden Rdečega križa Slovenije (RKS), ki bo tokrat zaradi ukrepov brez številnih načrtovanih dejavnosti.

V tednu RKS bodo med drugim poštne poslovalnice ter v primeru sprostitve javnega prometa tudi postajališča Slovenskih železnic in avtobusne postaje do 15. maja pošiljkam in vozovnicam dodale doplačilne znamke in vozovnice v vrednosti 0,17 evra za pomoč RKS.

Zbrana sredstva bodo namenili humanitarnim dejavnostim na nacionalni in lokalnih ravneh. Lani so med tednom zbrali nekaj več kot 690.800 evrov. Te je RKS namenil za razvojne projekte ter številne aktivnosti pomoči in izobraževanja.

Skoraj 12.000 prostovoljcev v času covid-19

RKS igra pomembno vlogo pri odzivanju ob naravnih in drugih nesrečah ter epidemijah, zato covid-19 po navedbah predsednice RKS Vesne Mikuž ni izjema. Zahvalila se je svojim 13.000 prostovoljcem za srčnost, predanost, vztrajnost in sočutnost, ki jih delijo v svojih okoljih. Ne le zadnjih nekaj tednov, ampak vedno, ko je treba, je dejala. Dodala je, da se je na stiske ljudi v tem kriznem času odzvalo 11.782 prostovoljcev.

Povedala je še, da v tednu RKS v svoje vrste poleg novih prostovoljcev in krvodajalce želijo pritegniti tudi donatorje.

Rdeči križ že od leta 1863

Svetovni dan Rdečega križa sicer zaznamujemo ob obletnici rojstva ustanovitelja organizacije Švicarja Henrija Dunanta. Kot očividcu bitke pri Solferinu v Italiji se mu je porodila zamisel, da bi ustanovil organizacijo, ki bi nevtralno pomagala vsem ranjenim vojakom. Zamisel se je 1863 uresničila v podobi Rdečega križa.

Na ta dan se spominjamo poguma in dosežkov več kot 16 milijonov prostovoljcev. K tem je treba dodati skoraj pol milijona članov, ki delujejo v 192 državah sveta.

 

 STA
Pexels

Sorodni članki

Back to top button