Šport

Real Madrid tretji, Barcelona pa četrti najvrednejši športni klub

Finančni magazin Forbes je objavil lestvico največ vrednih športnih klubov na svetu. Prva dve mesti zasedata kluba ameriškega nogometa in baseballa, nogometna kluba Real Madrid in Barcelona pa jima sledita na tretjem oz. četrtem mestu.

Real Madrid in Barcelona sta po kalkulacijah finančnega magazina Forbes največ vredna nogometna kluba na svetu. Po oceni ameriške revije je tretjeuvrščeni klub la lige vreden 3,8 milijarde, prvak pa 3,6 milijarde evrov. Na lestvici sta na tretjem oziroma četrtem mestu. Še četrto leto zapored je na vrhu ekipa ameriškega nogometa NFL, Dallas Cowboys.

Med 10 najvrednješimi klubi najdemo le tri evropske nogometne klube.

Pri Forbesu so vrednost Dallas Cowboys ocenili na 4,484 milijarde evrov. Klub Jerryja Jonesa generira dvakrat toliko prihodkov iz sponzorstev ter vstopnic na stadionu AT&T kot katera koli druga športna ekipa na planetu.

Na drugem mestu največ vrednih ekip je baseballsko moštvo New York Yankees, ki se je na drugo mesto povzpelo z lani petega; njegova vrednost je ocenjena na 4,128 milijarde evrov.

Na lestvici 50 največ vrednih klubov na svetu je kar 26 (od skupno 32) ekip ameriškega nogometa NFL, največje zasluge za to gredo bogatim prihodkom z naslova medijskih pravic s TV-hišami CBS, NBC, Fox, ESPN in DirecTV, ki so plačali več kot 230 milijonov evrov na ekipo na leto.

Lestvica 10 največ vrednih športnih klubov na svetu (v ameriških dolarjih)

  1. Dallas Cowboys (ameriški nogomet, 5 milijard)
  2. New York Yankees (baseball, 4,6 milijard)
  3. Real Madrid (nogomet, 4,24 milijarde)
  4. Barcelona (nogomet, 4,02 milijarde)
  5. New York Knicks (košarka, 4 milijarde)
  6. Manchester United (nogomet, 3,81 milijarde)
  7. New England Patriots (ameriški nogomet, 3,8 milijarde)
  8. Los Angeles Laker (košarka, 3,7 milijarde)
  9. Golden State Warriors (košarka, 3,5 milijarde)
  10. New York Giants (ameriški nogomet, 3,3 milijarde) in Los Angeles Dodgers (baseball, 3,3 milijarde)

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button