Glasba

Leta 2020 bomo obeležili 250-obletnico rojstva Ludwiga van Beethovna

Leta 2020 se bo svet spominjal nemškega skladatelja Ludwiga van Beethovna ob 250-letnici njegovega rojstva. Glavno mesto slavljenja bo Bonn, v katerem se je veliki simfonik rodil decembra 1770. Slovesno bo tudi na Dunaju.

Natančen datum rojstva Ludwiga van Beethovna enega največjih komponistov vseh časov, ki je v zgodovini zahodnoevropske klasične glasbe zgradil most med klasicizmom in romantiko, ni znan, krstili pa so ga 17. decembra 1770. Rodil se je v Bonnu, glasbeni družini flamskih korenin, v kateri je dobil tudi prve spodbude.

V Sloveniji bo sredi aprila v čast praznovanju obletnice izšel prepis simfonije Pastoralna.

Leta 1792 je odšel na Dunaj, da bi se učil pri takrat priznanemu Josephu Haydnu. V avstrijski prestolnici je ustvaril vsa najpomembnejša dela. Devet simfonij, pet klavirskih koncertov, 32 klavirskih sonat, 16 godalnih kvartetov in edino opero Fidelo.

Danes je Beethoven verjetno največkrat izvajan skladatelj klasične glasbe in eden najpomembnejših predstavnikov evropske kulture nasploh. Njegovo glasbo pogosto označujejo za izraz humanizma. Morda je bila tudi zaradi tega njegova Oda radosti iz četrtega stavka zadnje simfonije – uglasbil jo je na besedilo pesnika Friedricha Schillerja – izbrana za evropsko himno.

V Nemčiji za obletnico šest milijonov evrov

Nemčija bo za praznovanje obletnice namenila šest milijonov evrov, praznovanje pa bo trajalo vse do 17. decembra 2020. Mesto Bonn je vzpostavilo posebno spletno stran BTHVN2020, ki predstavlja dogodke, ki se bodo zvrstili v Nemčiji.

Beethovnova dela bodo izvajali svetovno znani dirigenti, orkestri in solisti, praznujejo tudi založbe. Deutsche Grammophon je novembra v sodelovanju z založbo Decca in desetimi drugimi objavila integralno izdajo Beethovna, ki prinaša 175 ur njegove glasbe na 118 zgoščenkah, 2 DVD ploščah in 3 Blurayjih. Poleg starih je v njej tudi več kot 150 minut novih posnetkov.

Program na Dunaju in obletnica v Sloveniji

Program dogodkov ob jubileju so pripravili tudi na Dunaju. Pod oznako WienBeethoven2020 bodo prireditve potekale do 16. decembra prihodnje leto.

Obletnici pa se pridružuje tudi Slovenija. S koncerti med drugim Slovenska filharmonija, ki je Beethovnu posvetila oranžni abonma, ter Festival Ljubljana s februarskim Zimskim festivalom in v okviru Slovenskih glasbenih dnevov. Na njih bodo sredi aprila mednarodni muzikološki javnosti predstavili prepis Beethovnove šeste simfonije, imenovane Pastoralna, ki je letos izšla v sodelovanju Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani, Založbe Univerze na Primorskem ter Narodne in univerzitetne knjižnice (Nuk). Rokopis partiture s skladateljevimi lastnoročnimi popravki se je ohranil v arhivu ljubljanske Filharmonične družbe, danes pa je shranjen med zakladi Nuka.

 

 STA
Joseph Karl Stieler [Public domain], via Wikimedia Commons

Sorodni članki

Back to top button