NoviceZabava

Trivia Night, Balkan edition – veš, od kod prihaja burek?

Trivia Night je tokrat obdelal vse, kar ima veze z našim preljubim Balkanom: hrano, šport, geografijo, zgodovino, pa tudi malo filmov in glasbe.

Drugi semester je že v polnem teku, z njim pa se je pričel tudi drugi krog Trivia Nights na Štuku. Ali, kot smo zdaj izvedeli, v Študentski komuni, kar je dejanski pomen kratice ŠTUK. Trivia Night v organizaciji Študentske organizacije Univerze v Mariboru (vsem bolj poznane kot ŠOUM) je tokrat počastil naš prečudoviti Balkan. Med vprašanji ni manjkalo hrane, geografije, zgodovine in pa seveda tudi športa.

Pa ti – veš, od kod prihaja burek?

Kdor pomisli na Balkan, pomisli na dve stvari: čevapčiče in burek. Dejstvo pa je, da samo ena od teh jedi  pravzaprav izvira z Balkana. Da, sloviti burek (s sirom ga v Bosni najdemo izključno pod imenom pita) pravzaprav izhaja iz Turčija. Čevapčičev pa v resnici poznamo tri vrste: banjalučke, sarajevske in leskovačke.

Tokratno vodenje trivie je prevzel Mitja Marin.

A si ti tut not padu?

Drugi izmed šestih sklopov vprašanj se je navezoval na balkanske filme. Za vse Star Wars oboževalce tako ni bilo težko vedeti, da so filme snemali tudi v Dubrovniku (vzemi to, Igra prestolov!). Pablo Picasso je bil tisti, ki je ustvaril plakat za angleško različico filma Bitka na Neretvi, Bogdan Lubej pa igralec, ki je izgovoril sloviti stavek, “A’s ti tut not’ padu?”

Gosposvetska cesta 83, 2000 Maribor

Geografija – sklop, ki vedno znova požanje vzdihljaje. Je pa recimo zanimivo, da se eden izmed zadnjih pragozdov v Evropi nahaja prav v Bosni. Zanimivo je tudi dejstvo, da samo 24,7 odstotkov površine Slovenije dejansko leži na Balkanskem polotoku. In pa bonus vprašanje, ki spremlja vsak sklop? Kje se nahajajo prostori ŠOUM. Odgovor? Nad Študentsko komuno, seveda.

Če je najdaljša reka, ki v celoti teče čez Bolgarijo, Iskar, je najbolj pogosta pijača, ki teče po grlih študentov, pivo.

1960, 1993, 2007

To so pomembne letnice, ki so zaznamovale jugoslovansko glasbo. Prva obeležuje letnico rojstva Lepe Brene, zadnja pa tragično smrt Tošeta Proeskega. Leto 1993 pa je prineslo eno izmed najbolj opevanih pesmi celotnega Balkana: Cesarico.

Ajde, še malo Balkan zgodovine

Okej, okej, vsak, ki je končal osnovno šolo, mora vedeti, kako je ime človeku, ki je leta 1914 izvedel atentat na avstro-ogrskega prestolonaslednika Franca Ferdinanda. Pa tudi, kateri jugoslovanski republiki sta prvi razglasili samostojnost leta 1991. In gotovo tudi, da je Tovariš Tito imel pač neomejen mandat.

Važno je sodelovati, in ne zmagati.

2017 – leto Slovencev

Vsi se še spomnimo, kako je leta 2017 Slovenija premagala Srbijo v finalu Evropskega prvenstva v košarki. Naši starši pa se še predobro spomnijo, ko je Sarajevo gostilo zimske olimpijske igre leta 1984. Ali pa, ko je leta 2004 Grčija domov odnesla pokal Evropskega prvenstva v nogometu. A leto 2017 je bilo vseeno leto Slovencev, saj je takrat mali kristalni globus v smuku osvojila Ilka Štuhec.

Glavno nagrado je domov odnesla ekipka Leskovački čevapčiči.

Balkansko obarvana trivia je prinesla tudi krog smrti, saj sta bili po glavnem delu na prvem mestu izenačeni skupini Leskovački čevapčiči in Sugar & Spice. Sreča je bila na strani čevapčičev, ki so domov odnesli tudi bogato nagrado. Tretje mesto je pripadlo skupini Eurokrem.

Marina BAJIĆ
Marcel VRBNJAK

Marina Bajić

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button