Zabava

Trivia večer je zavrtel čas nazaj … v anale zgodovine

Tik pred koncem leta je čas za še en Trivia večer. Tokrat je bil popolnoma zgodovinski, bistri možgančki pa so si zaželeli zelo uporaben pripomoček: časovni stroj, ki bi jim pomagal najti vse pravilne odgovore.

»To je najtežji Trivia night do sedaj,« se je na deževno ponedeljkovo popoldne zaslišalo iz Štukove dvorane. Najtežja do sedaj ali samo letos – to je bilo težko razbrati. Obiskovalci pa so si gotovo želeli, da bi lahko zavrteli čas nazaj v osnovno šolo, ko smo se nazadnje naučili odgovore na zastavljena vprašanja. Tema, primerno imenovana Časovni stroj, je bila zgodovinsko obarvana. Večer, organiziran s strani Študentske organizacije Univerze v Mariboru (ŠOUM), je znova vodil prvi glas Štuka Vid Hrovat.

Mussolini in Hitler in Soška fronta

Prva in druga svetovna vojna sta bili najbolj predelani snovi vseh šolskih učbenikov. Zato ni bilo težko povedati kaj več o Soški fronti, da je bil na njej ranjen Benito Mussolini in da je Štanjel postal pomemben vojaški center. Zapletati pa se je začelo pri imenih staršev Adolfa Hitlerja. Kdo je med drugo svetovno vojno napadel Severno Afriko se še razpreda. Seveda pa najpomembnejše vprašanje: kaj je študentski svet fakultet?

Večer se je začel kar pestro, snov pa je terjala znanje, ki sega vse nazaj do osnovne šole.

Kdo je tebe Praslovan o Karantaniji učil?

Da bi kaj več vedeli o Karantaniji, so trivia možgančki morali zavrteti čas kar precej nazaj. Recimo v leto 591, ko so se Slovani spopadli z Bavarci, ali pa leto 658, ko je razpadla Samova plemenska zveza.

Karantanija mogoče res ni bila najmočnejša točka znanja, je pa vsaj prinesla obilico zabave.

Slovenija 101

Slovenija si je samostojno priborila četrti in šesti, zadnji, sklop. Četrti se je v večini vrtel okrog Rudolfa Maistra, njegovih staršev, žene in tega, kdo pravzaprav je bil ta mož, katerega brki se lahko kosajo s Cankarjevimi. Druga polovica četrtega sklopa pa se je vrtela okrog Slave Klavore, kdaj se je rodila in kje stoji osnovna šola z njenim imenom.

Šesti sklop, prav tako poklonjen naši domovini, pa je bil bolj geografsko začrtan. Povpraševalo se je namreč po Koroškem plebiscitu in plačilnem sredstvu Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev. Rudolf Maister pa je znova imel častno mesto, tokrat zgolj kot odgovor.

Slovenija s seboj nosi bogato zgodovino in s tem tudi bogat nabor vprašanj. Čeprav so se ta tokrat vrtela predvsem okrog Rudolfa Maistra.

Končno, vsaj nekaj znam!

Peti sklop lahko nosi naziv kot najlažji sklop, ob katerem se je slišalo največ vzklikov zadovoljstva. Nanašal se je namreč na Rimljane, katerih zgodovina je že del naše podzavesti. Vsi predobro vemo, da so govorili latinsko, prvi cesar je bil Gaj Oktavijan Avgust, Romul in Rem pa sta lastnoročno postavila Rim na noge.

Krono tokratnega Trivia nighta je odnesla zelo primerno poimenovana ekipa Trst je naš.

Trivia večer je tokrat po dolgem času dobil zmagovalce brez kroga smrti. Tretje mesto si je vestno prislužila ekipa Zvezde Granda. Drugo mesto (in malo več denarja na Štuk kartici) si je prislužila ekipa Vrečkometalci, glavno krono pa je odnesla ekipa Trst je naš.

Marina BAJIĆ
Patrik KOCIPER

Marina Bajić

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button