Okolje

Na Grenlandiji 20 do 30 stopinj višje temperature od povprečnih

Na Grenlandiji so v zadnjih dneh zabeležili 20 do 30 stopinj Celzija višje temperature od povprečnih v tem letnem času, pri čemer je temperatura ozračja nad ničlo v številnih krajih tega obsežnega arktičnega ozemlja, je v sredo sporočil danski inštitut za meteorologijo.

V prestolnici Nuuk so v ponedeljek izmerili 13 stopinj Celzija, medtem ko je povprečna temperatura v tem letnem času minus 5,3 stopinje. V zadnjih dnevih so zabeležili kar 20 do 30 stopinj Celzija višje temperature od povprečnih.

V kraju Qaanaaq na severu, kjer je sezonsko povprečje minus 20,1 stopinje Celzija, pa so izmerili 8,3 stopinje Celzija. Niso povedali, ali gre za rekordno temperaturo.

Klimatologinja Caroline Drost Jensen z inštituta je pojasnila, da je eden od razlogov za visoke temperature topel veter, ki je značilen za ta največji otok na svetu. Neobičajno pa je, da so visoke temperature hkrati na tako velikem območju in trajajo tako dolgo. Meni, da so tudi posledica globalnega segrevanja.

Že poleti so temperature, ki so bile za deset stopinj Celzija višje od povprečja, na Grenlandiji povzročile taljenje ledenikov na obsežnem območju. V nekaterih dnevih so ledeniki izgubili rekordnih osem milijard ton ledu, kar je dvakrat več, kot je običajno poleti.

STAkrog
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button