Znanost

Lepi moški imajo manjša moda

Če bereš ta članek, si verjetno pripadnik najrazvitejše vrste sesalcev – primat. To pomeni, da ti gre po glavi predvsem ena stvar. Prioriteta vseh živalskih vrst je nadaljnje razmnoževanje. Izjema niti približno nismo ljudje.

Zadeva je precej podobna pri vseh živih bitjih. Če hoče samec privlačiti samico, mora izgledati precej privlačno. Pa če gre za samca opice kapucinke, ki išče samico za paritev, ali moškega, ki išče partnerko. Stvar postane zanimiva, ko znanost začne raziskovati, kako so s tem povezana moška moda.

Izsledki raziskave, nedavno objavljene v zborniku Royal Society B, pravijo, da imajo privlačnejši predstavniki moškega spola manjša moda. Medtem ko to morda ne zveni skladno z osnovnim nagonom, ta zmernost moškosti dejansko zagotavlja reproduktivno prednost. Dopušča namreč več genetskih in dinamičnih vložkov v “dekorativne” funkcije. Povedano bolj po domače – sprejet mora biti kompromis – velika mošnja ali dober izgled.

Večno vprašanje: kako osvojiti žensko

Do razvoja tako imenovanih spolnih dekoracij je prišlo zaradi velike konkurence med moškimi primati. Med te atribute štejejo npr. izstopajoče oblike opičjih obrazov (rilčki, poudarjene ličnice) in celo moške brade. Vse to se je razvilo z namenom, da bi privlačilo ženski spol.

primati, znanstvena raziskava, moški, samci, genetika
Šimpanzi so za ceno lepih obrazkov dobili manjša moda.

Avtorji raziskave so povezavo med velikostjo mod in atributov zunanjega videza iskali pri 103 različnih vrstah primatov. Ugotovili so, da imajo predstavniki z bolj (pozitivno) izstopajočimi fizičnimi lastnostmi pomanjšana moda. Pojasnilo je sledeče: tisti, ki konkurente premagajo zaradi svoje lepote, v proizvodnjo svojih spermijev ne rabijo vložiti toliko energije. Grši samci dobijo manj možnosti za paritev, kar pomeni, da morajo biti ob tem pripravljeni sprostiti več spermijev, da se poveča možnost oploditve.

Večji zobje = manjša moda?

Dober izgled pa ni edini pogoj za zagotavljanje paritve. V boju za samice je enako pomembna tudi fizična moč samca. Boljše razviti samci (npr. tisti z bolj ostrimi zobmi) imajo boljše možnosti za uspeh pri dvorjenju. Potemtakem bi lahko sklepali, da tovrstne predispozicije na velikost mod vplivajo podobno kot fizična privlačnost. Temu pa ni tako. Avtorji raziskave so kot zanimivost izpostavili, da so samci z večjimi modi tisti, ki imajo tudi npr. večje podočnike. Točnega pojasnila, zakaj je temu tako nimajo, sklepajo pa, da je za razvoj orodij fizične moči potrebnega manj genetskega vložka in energije.

primati, znanstvena raziskava, moški, samci, genetika
Lep obraz, urejena brada. Glede na izsledke raziskave vemo tudi, kaj se skriva v hlačah.

Avtor študije Stefan Lüpold iz züriške univerze pojasnjuje: “Nastanek lepotnih nadgradenj izgleda gre na račun velikosti mod in nastanka spermijev. Na kratko – najlepši moški imajo najmanjša moda.”

Kot zanimivost – podobno naj bi bili najmanj obdarjeni moški z najdražjimi avti.

 

IFL Science, SV
 Pixabay

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button