Življenjski slog

15-minutna meditacija ima enak učinek kot dan počitnic

Meditacija in počitnice nam pomagata pri spopadanju s stresom. Počitnic se verjetno veseli vsak, meditirajo pa samo določeni. Ampak včasih se nam splača meditirati, saj lahko dosežemo enake učinke v manj časa.

Trenutno smo v stresnem času izpolnjevanja zadnjih nalog pri predmetih in opravljanja izpitov. Zaradi vročine in konca semestra nas ima verjetno že mnogo željo po počitnicah. Na žalost še čas za to ni napočil, za večino še verjetno nekaj časa ne bo. Dokler oddih ne pride pa si lahko pomagamo z meditacijoPred kratkim je bila namreč izvedena raziskava, ki dokazuje, da ima lahko 15 minut meditacije na nas enak učinek kot dan počitnic.

Raziskava je bila izvedena na dveh skupinah študentov. Prvi so si vzeli prost dan od svojih študentskih dolžnosti, ter drugega dela, ki bi jim povzročala preveč stresa. Druga skupina študentov pa je vse obveznosti opravljala normalno, ampak so v svoj dan za dva tedna vključili 15 minut meditacije. Gre za kratke vaje, ki jih lahko opravlja vsak začetnik, izvedene so bile s pomočjo zvočnega posnetka.

Ob proučevanju rezultatov je bilo razkrito, da sta obe skupini študentov ob koncu vsakega dneva med raziskavo čutili enake učinke. Obe dejavnosti prineseta enako količino sprostitve in pomagata pri spopadanju s stresom. Omogočila sta tudi, da so proučevani študentje čutili večjo ozaveščenost o svojem okolju ter boljšo uravnoteženost pri doživljanju svojih čustev.

meditiranja, učinek, počitnic, meditirajo, minut, čas, oddih, počitnice, raziskava, sprostitev, stres, meditacija
Vsake toliko časa si vseeno privoščimo dopust, ki nam ustreza.

Ob pomanjkanju časa meditacija, če ga imamo dovolj, pa na plažo

Gre za začetniško meditacijo, ki jo lahko doseže vsak, tudi če ga meditacija pretirano ne zanima. Napačno je razmišljanje, da moramo za sprostitev ob meditaciji biti sposobni nadzorovati svoje misli in razmišljati o ničemer. Prav zato so študentje v raziskavi dobili zvočne posnetke, ki jim je lahko slediti. Posnetke lahko brez problema najdemo na internetu ter začnemo meditirati, če se želimo spopadati s stresom, ampak smo v pomanjkanju s časom.

Kljub vsemu pa se moramo zavedati, da vsak potrebuje daljši premor od dela in dolžnosti. 15 minut sprostitve na dan nam morda pomaga pri sprotnem stresu, ampak na daljši rok ni dovolj, glede na to, da je večina študentov skoraj vsak dan pod stresom. Tako, da smo vedno upravičeni do svojega ležalnika na plaži, ali drugega dopusta, ki nam bolj ustreza.

 

 DOSTOP.si / MK
 Freepik 

Mojca Kupčič

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button