Kulsko

16-letni indijski šahist je premagal svetovnega prvaka v šahu

Komaj 16-letni indijski šahist Rameshbabu Praggnanandhaa je ta teden na spletnem tekmovanju osvojil največji skalp kariere. Indijec je namreč premagal prvega šahista sveta Magnusa Carlsena in v svoji domovini požel plaz navdušenja.

Rameshbabu Praggnanandhaa, obetaven šahovski najstnik, je drugi dan mastersa Airthings v hitropoteznem šahu premagal 31-letnega Norvežana Magnusa Carlsena v le 39 potezah.

Po pisanju indijskih medijev je Praggnanandhaa postal najmlajši šahist, ki mu je uspelo premagati Carlsena, vse odkar je ta leta 2013 prvič postal svetovni prvak. Poleg Carlsena je 16-letni velemojster isti dan premagal tudi Američana armenskih korenin, Levona Aroniana, enega najboljših šahistov zadnjih 15 let.

Nadobudni šahist iz Chenaija si je za odmevno zmago prislužil pohvale indijskega velikana kriketa Sachina Tendulkarja, nekdanjega šahovskega svetovnega prvaka Vishwanathana Ananda, ki so ga nekoč imenovali tudi Tiger iz Madrasa, ter poslovneža Ananda Mahindre.

“Komaj 16 je star, pa mu je uspelo premagati tako izkušenega in s trofejami ovenčanega šahista, kot je Magnus Carlsen. In to še s črnimi figurami! To je čarobno. Vsa Indija je ponosna nate,” je med drugim prek Twitterja zapisal Tendulkar.

STA
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button