Tehnologija

Slovenija 23. na globalni lestvici digitalne kakovosti življenja

Slovenija se je na globalni lestvici digitalne kakovosti življenja, ki jo izračunava ponudnik varnostne programske opreme Surfshark, med 85 državami uvrstila na 23. mesto.

Sloveniji najbolje gre na področju dostopnosti interneta za prebivalce, kjer je 12. na svetu, najslabše pa se je uvrstila na področju digitaliziranosti državne uprave (38. mesto).

Pri kakovosti internetne povezave je Slovenija dosegla 21. mesto, pri varnosti elektronskih naprav 23., pri razvitosti elektronske infrastrukture 33., pri digitaliziranosti državne uprave pa 38., je objavljeno na spletnih straneh podjetja Surfshark.

V skupnem seštevku se je najbolje odrezala Danska, sledijo Švedska, Kanada, Francija, Norveška, Nizozemska, Združeno kraljestvo, Izrael, Japonska in Poljska.

Na področju dostopnosti interneta za prebivalce so na prvih treh mestih Izrael, Kanada in Azerbajdžan. Kakovost interneta je najvišja v Singapurju, na Švedskem in na Nizozemskem. Elektronsko infrastrukturo pa imajo najbolj razvito v Združenih arabskih emiratih, na Švedskem in na Danskem.

Varnost elektronskih naprav je najvišja v Združenem kraljestvu, v Franciji in v Litvi. Najbolj digitalizirano državno upravo pa imajo Singapur, Združeno kraljestvo in ZDA.

Rezultate, kot jih je pokazala Slovenija, so pri Surfsharku očitno sicer pričakovali. Med države, ki so pozitivno presenetile, so namreč uvrstili Azerbajdžan, Bolgarijo, Kitajsko, Hrvaško, Grčijo, Madžarsko, Latvijo, Litvo, Malezijo, Poljsko, Romunijo, Slovaško in Urugvaj. Več pa bi pričakovali od Bahrajna, Kuvajta in Savdske Arabije, so zapisali.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button