Tehnologija

Microsoft se vrača na trg pametnih telefonov – Surface Duo

Potem ko se je Microsoft po neslavnem propadu pametnih telefonov s svojim lastnim operacijskim sistemom pred leti umaknil s trga, se zdaj nanj vrača. Novi telefon z imenom Surface Duo in operacijskim sistemom Android ima dva zaslona, ki ju je mogoče razpreti. Za zdaj je na voljo le v ZDA.

Nova Microsoftova naprava se lahko razpre in zapre. Za razliko od podobnih zložljivih telefonov, se 14,2-centimetrska zaslona ne zlijeta v enega večjega, pač pa ostaneta ločena. Kot so pojasnili pri Microsoftu, je takšna neobičajna zasnova bolj priročna pri opravljanju več opravil.

Microsoft je naročila za svoj novi telefon začel sprejemati v sredo. Cene se začnejo pri 1399 dolarjih, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Če in kdaj bo na voljo drugod po svetu, niso povedali.

“Telefon Surface Duo smo zasnovali za ljudi, ki z napravo v svojem žepu želijo opraviti več,” je dejal Panos Panay iz Microsofta. Interne raziskave kažejo, da imajo trije od štirih ljudi težave pri opravljanju kompleksnih nalog, kadar niso pri računalniku. To pa je zato, ker pametni telefoni z enim zaslonom niso zasnovani za enostavno opravljanje več nalog hkrati.

Microsoft je več let poskušal, da bi se z lastnim operacijskim sistemom za pametne telefone Windows Phone postavil ob bok Applovim iphonom in napravam s popularnim sistemom Android. A ni mu šlo prav dobro. Po zgrešeni investiciji v Nokijino proizvodnjo mobilnikov leta 2013 se je s trga povsem umaknil.

Zdaj je svoj novi telefon opremil z operacijskim sistemom Android. Se je pa odpovedal podpori pete generacije mobilne telefonije 5G, tako da Surface Duo deluje v omrežjih LTE.

 

 STA
blogs.windows.com
ikona snemalec Microsoft Surface

Sorodni članki

Back to top button