Življenjski slog

Kratka zgodovina kondomov: kondomi nekoč in danes

Ko govorimo o kontracepciji, ne moremo mimo omembe kondomov. Danes kondomi veljajo za osnovno zaščito pred nezaželeno zanositvijo in večino spolno prenosljivih bolezni. Kako so se kondomi razvili iz prvotnih primitivnih oblik, ko so Egipčani za zaščito uporabljali živalsko črevesje?

Kondomi obstajajo že več stoletij, pred iznajdbo kondomov iz lateksa pa so ljudje za (bolj) varno spolnost uporabljali njihove različne različice. Stari Egipčani so uporabljali naoljeno živalsko črevesje. V Starem Rimu je bila situacija še nekoliko bolj krvava: starorimski vojaki so kot kondome uporabljali mišice in kožo svojih poraženih nasprotnikov.

Pred iznajdbo gumijastih kondomov leta 1855 so v glavnem prevladovali kondomi iz živalskega črevesja. Razen očitnih higienskih in moralnih zadržkov niso nudili ustrezne zaščite, saj niso ščitili pred prenosom spolno prenosljivih bolezni. Sestava kondoma iz črevesja ni prepuščala sperme, hkrati pa površina vseeno ni bila dovolj neprepustna, da bi ščitila pred prenosom bolezni.

Kondom, kondomi, kontracepcija, seks, varna spolnost, spolnost, Trojan, AIDS, poliizopren, Skyn
Nekdanje izvedbe kondomov niso nudile tako ustrezne zaščite kot kondomi danes.

Kaj je prineslo 20. stoletje?

Ponekod lahko še danes dobiš kondome iz ovčjega črevesja, v glavnem pa so na trgu kondomi iz naravnega lateksa. Nekako tako je v zadnjem stoletju izgledal razvoj kondomov iz lateksa.

Leta 1916 je podjetje Young Rubber Corp. dobilo dovoljenje za nastanek blagovne znamke Trojan. Približno 20 let kasneje, leta 1937 je ameriški Zvezni urad za živila in zdravila (FDA) kondome uvrstil v kategorijo zdravil. To je pomenilo, da so pred prodajo morali začeti izvajanje testiranja kakovosti. Nato so sledila desetletja preizkušanja optimalnih sestav in oblik, večja prelomnica za uporabo kondomov pa je bila AIDS kriza konec 80. let.

S tem se je pričela porast prodaje, hkrati pa so na tržišče začeli prihajati številni novi izdelki. V tem času so se na primer pojavili kondomi, ki se svetijo v temi. Za dvigovanje njihove priljubljenosti in odpravljanje stigmatizacije so takrat prodajali kondome z različnimi “tematikami”. Na primer: za promocijo novih albumov so jih uporabljali glasbeniki, med časom ameriških volitev so izdajali kolekcije s karikaturami predsedniških kandidatov itd.

Kondom, kondomi, kontracepcija, seks, varna spolnost, spolnost, Trojan, AIDS, poliizopren, Skyn
Nekoč so kondome prodajali v škatlicah. Tako izgleda tipično pakiranje kondomov danes.

Poliizopren hit novega tisočletja

Novejša zgodovina kondomov se odvija zadnjih dvajset let. V novem tisočletju so se pojavili kondomi iz poliizoprena, ki so primerni za uporabnike, ki so občutljivi ali alergični na lateks. Po desetletju razvijanja kolekcije je nove izdelke leta 2008 lansiralo podjetje Skyn. Z uporabo novega materiala so zagotovili, da so bili kondomi brez lateksa po raztegljivosti in obstojnosti primerljivi z navadnimi kondomi.

Poliizopren je sintetična snov, ki je prožnejša in mehkejša kot guma iz lateksa. Zaradi boljšega prilagajanja proizvajalci obljubljajo povsem naraven občutek.

Od takrat podjetja izdajajo različne kolekcije, najsi kondome z izbočenim reliefom za boljšo stimulacijo najsi barvne kondome z okusi. Osnovni namen kondomov pa ostaja enak: uporabljamo jih za zaščito pred nezaželeno nosečnostjo in spolno prenosljivimi boleznimi. Da je uporaba smiselna, pa moramo v prvi vrsti poslušati svoje telo in upoštevati navodila za uporabo.

 

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button