Zdravje

Vseprisotne spolno prenosljive bolezni: izjema ni niti Maribor

Spolno prenosljive bolezni so tiste bolezni, ki se (skoraj) vedno prenašajo s spolnim stikom. Velikokrat še vedno nosijo negativno konotacijo, prav tako se o njih še ne pogovarjamo povsem sproščeno. Dejstvo pa je, da so vseprisotne in lahko doletijo vsakogar izmed nas. Preveri, kako je okužba s spolno prenosljivo boleznijo zaradi trenutka nepazljivosti doletela mariborsko študentko.

Novica o tem, da bi lahko imela spolno prenosljivo bolezen je presenetila tudi 21-letno študentko mariborske univerze. Recimo ji Ana. Ana je dobro leto nazaj pri sebi opazila srbečico na območju genitalij. Sprva je mislila, da je za razdraženo kožo krivo britje ali da gre za glivično vaginalno okužbo, ki je navsezadnje kar pogost pojav.

Ker se stanje ni izboljšalo, je Ana po pogovoru s prijateljico kmalu posumila na genitalni herpes. Prisotnih je bilo več simptomov: srbečica, mehurčki in otečene ter boleče ingvinalne bezgavke. Odločila se je za obisk ginekologa, ki je potrdil sum na okužbo z virusom herpes simplex.

Kako je prišlo do okužbe?

Točnega časa okužbe Ana ne pozna, saj lahko med okužbo in klinično manifestacijo (trenutka, ko se začnejo kazati simptomi) mine veliko časa. Kako je do tega prišlo? Prisotnega ni bilo nobenega promiskuitetnega obnašanja ali nespametne uporabe zaščite, na kar ob nekaterih spolnih boleznih hitro pomislimo.

Genitalni herpes, herpes, spolovilo, seks, spolnost, HPV, klamidija, sifilis, neplodnost, NIJZ, bolezen
Ob prvem sumu na okuženost moramo poiskati zdravniško pomoč.

Ana je herpes dobila tako, da se je iz ust njenega partnerja prenesel na njeno spolovilo. Prenaša se s telesnimi tekočinami – spermo, nožničnimi izločki in slino in v tem primeru je bil “kriv” le trenutek nepazljivosti, saj ne Ana in ne njen fant nista bila pozorna na to, da je imel on takrat na ustih herpes. Tako je prišlo do okužbe in izbruha.

Herpes pa ni nekaj, kar izgine kar čez noč. Je nekaj, s čimer moraš živeti. Ana pravi, da na to sama ne gleda kot na to, da bi imela spolno prenosljivo bolezen, temveč svoj herpes dojema kot nadlogo, ki se občasno pojavi. V času po okužbi so bili izbruhi herpesa pogostejši, zdaj se zgodijo približno enkrat na leto in trajajo nekje teden dni. Na spolovilo fanta se herpes ni prenesel, saj ga ima že na ustih (nekateri pravijo, da se to dvoje izključuje).

V nekaterih primerih so spolno prenosljive bolezni lahko veliko večja nadloga. Lahko so pogostejše, imajo hujše simptome, daljše trajanje ali težji način zdravljenja (Ani za pospešitev zdravljenja npr. pomagajo zdravila).

Spolno prenosljive bolezni v številkah

Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije naj bi se letno na novo okužilo najmanj 125 milijonov ljudi. V Sloveniji je bilo leta 2008 prijavljenih 534 primerov, dejanska številka pa je bistveno večja, saj veliko primerov ni prijavljenih, hkrati pa mnogi oboleli živijo z boleznijo pa tega sploh ne vedo – zato je bolj primeren izraz okužba.

Genitalni herpes, herpes, spolovilo, seks, spolnost, HPV, klamidija, sifilis, neplodnost, NIJZ
Zapomniti si moramo, da večina oblik kontracepcije ne ščiti pred spolno prenosljivimi boleznimi.

Katere spolno prenosljive bolezni oz. okužbe so pri nas najpogostejše?

Najbolj ogrožena skupina smo mladi, po številu odkritih okužb pa med najpogostejše spolno prenosljive bolezni v Sloveniji poleg genitalnega herpesa spadajo:

  • genitalne bradavice: povzročajo jih humani papiloma virusi (HPV), tveganje za prenos okužbe je veliko, virusi pa pogosti. Z njimi naj bi se okužila kar polovica spolno aktivnih ljudi. Genitalne bradavice lahko v različnem obsegu zrastejo na enem ali več mestih hkrati. Če se pojavijo v danki ali vagini, jih bolnik običajno sploh ne opazi. Niso povsem ozdravljive – pri nekaterih minejo spontano, pri nekaterih trajajo vse življenje.
  • klamidija: poteka lahko povsem brez bolezenskih znakov in težav. Pri ženskah, ki kažejo znake (le v okoli 30 %), se pojavi neobičajen nožnični izcedek in pekoč občutek ob uriniranju. Pri moških (v okoli 40 %) se bolezen prav tako pokaže z izcedkom, pekočim občutkom ob uriniranju in otekanju mod. Na dolgi rok lahko klamidija povzroči resna stanja kot je neplodnost.
  • sifilis: prenese se z direktnim stikom z kožno ali sluznično razjedo med spolnim odnosom. Ob okužbi na vstopnem mestu nastane razjeda, sledi pa pojav izpuščajev, lahko tudi po celem telesu. Če bolezen ni ozdravljena, se lahko razvije v obliko, ki prizadene osrednje živčevje. Zdravljenje poteka z antibiotiki, sifilis pa se najpogosteje pojavi pri moških, ki imajo spolne odnose z moškimi.
  • gonoreja: prenaša se z nezaščitenimi spolnimi odnosi, povzroča pa okužbo spolovil, danke in žrela. Pri moških se bolezen pokaže z izcedkom in pekočim občutkom med uriniranjem. Pri polovici žensk se znaki ne pokažejo, sicer pa so podobni znakom okužbe sečil in nožnice. Tudi gonorejo zdravijo z antibiotiki.

O posameznih boleznih si lahko podrobneje prebereš na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), več o odkrivanju bolezni in načinu ter kraju testiranja v Mariboru pa v prihodnjih dneh preveri v članku, ki sledi.

 

Sara VOCOVNIK
Unsplash

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button