Tehnologija

Umetna inteligenca vs. človek

Umetna inteligenca izgubila dvoboj s človeškim debaterjem

V ZDA so izvedli debatni dvoboj med izkušenim človeškim debaterjem in računalniškim sistemom Project Debater, ki temelji na tehnologijah umetne inteligence. Zmagal je človeški tekmovalec.

Javni debatni dvoboj je potekal v ponedeljek v San Franciscu, odvijal se je v živo pred občinstvom v dvorani, prek spletnega prenosa pa so ga lahko spremljali tudi internetni uporabniki.

Pomerila sta se umetnointeligenčni sistem Project Debater, ki ga razvija IBM v okviru svoje raziskovalno-razvojne enote IBM Research, in Harish Natarajan, eden najuspešnejših šampionov v debatiranju na svetovni ravni.

Oba sta imela 15 minut časa za pripravo na debato o vprašanju subvencioniranja predšolske vzgoje. Sistem IBM je imel nalogo zagovarjati subvencije, medtem ko je Natarajan moral zagovarjati nasprotno stališče.

Zmagovalec debate, njen posnetek je dostopen na spletnem naslovu youtu.be/m3u…, je bil določen na podlagi tekmovalčeve sposobnosti spremeniti stališče občinstva – in po tem merilu je zmagal Natarajan.

Pred debato je namreč 79 odstotkov občinstva zagovarjalo stališče, da bi vrtci morali biti subvencionirani, 13 odstotkov jih je bilo nasprotnega mnenja. Po debati jih je bilo za le še 62, proti pa 30 odstotkov.

Direktor IBM Research Dario Gil je ob priznanju poraza poudaril, da pri izzivu v osnovi ni šlo za to, kdo bo zmagal, ampak predvsem za korak naprej v smeri razvoja umetne inteligence, ki bo lahko obvladala neskončno kompleksen in bogat svet človeškega jezika.

Ranit Aharanov, vodja ekipe Project Debater, je dodala, da je cilj njihovega projekta priti do rešitev, ki bodo ljudem pomagale pri spoprijemanju s kompleksnejšimi temami.

»Ne gre za vprašanje, ali bo umetna inteligenca boljša od ljudi,« je dejala, temveč za pomoč ljudem pri filtriranju in iskanju ključnih koščkov informacij v velikih količinah teksta.

»Debatira lahko za obe strani, kar pomeni, da lahko zelo hitro pomaga človeku razumeti obe strani problema, tako da bo ta imel širši pogled na problem in lahko sprejel boljšo odločitev,« je pojasnila.

IBM se je sicer s svojimi umetno inteligenčnimi sistemi v preteklosti lotil že več tovrstnih izzivov. IBM Deep Blue je denimo leta 1997 premagal šahovskega velemojstra Garryja Kasparova, IBM Watson pa leta 2011 dva izkušena ameriška tekmovalca v televizijskem kvizu Jeopardy.

Sistem Project Debater se je že lani pomeril s človeškimi debaterji, vendar takrat na zaprtem medijskem dogodku, je razvidno s spletne enciklopedije Wikipedia.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGSTA
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button