Življenjski slog

Razmišljate o nakupu vozila v tujini?

Internet nam omogoča širok nabor ponudb in vozil, ki jih na slovenskem trgu ne najdemo. Nakup vozila preko fotografije predstavlja večjo stopnjo tveganja, zato je dobro biti pozoren na določene pasti, ki nas ob tem lahko doletijo.

Pred nakupom

Dobro raziščite trg preden se odločite za nakup. Primerjajte cene različnih prodajalcev ter preverite izkušnje drugih potrošnikov z istim prodajalcem.

Preverite pravni status prodajalca v Evropskem poslovnem registru in se prepričajte, da podjetje resnično obstaja. Preverite splošne pogoje poslovanja prodajalca, ki jih navadno najdete na njihovih spletnih straneh. V njih najdete  informacije o jamstvu za napake ter garanciji pri prodajalcu, pri katerem nameravate kupiti vozilo.

Pravno varstvo pri nakupu vozila se razlikuje glede na to ali kupujete novo ali rabljeno vozilo, ga kupujete pri pravni ali fizični osebi ter ali gre za prodajalca s sedežev v EU ali drugi tuji državi.

Kadar prodaja vozilo fizična oseba, se zakonodaja EU o varstvu potrošnikov ne uporablja. Zato boste v primeru, ko boste kupili avtomobil od fizične osebe, težje reševali morebitne reklamacije. Pravno ste najbolj zaščiteni če kupite novo vozilo pri prodajalcu s sedežem v EU. Več o pravicah do pravnega varstva najdete na portalu Tvoja Evropa.

Od prodajalca zahtevajte podrobne podatke o vozilu. To so: številka šasije, fotokopija potrdila o lastništvu, podatek o stanju števca in vsi izvirni dokumenti. Prodajalca povprašajte po servisni knjigi, zgodovini vozila ter ali so dostopna potrdila o registracijah.

Prodajalcev, ki ne želijo posredovati podatkov o vozilu ali jih želijo poslati naknadno, se je bolje izogniti.

Na podlagi teh podatkov preverite ali je vozilo ukradeno. V Sloveniji je ta seznam dostopen na spletni strani policije na tej povezavi. Preverite tudi ali vozilo, ki ga kupujete, nima identifikacijske številke ali registrskih tablic drugega vozila. Ob tem pa je dobro preveriti še dejansko stanje in vrednost vozila. To je najlažje, če si vozilo pred nakupom osebno ogledate in se, če je le mogoče, posvetujete s strokovnjakom. Informacije o preteklih servisnih pregledih in pravilnost prikaza prevoženih kilometrov pa si poskušajte pridobiti pri pooblaščenih serviserjih.

Na specializirani spletni strani CARFAX lahko pridobite poročilo o zgodovini vozila.

Med nakupom

nakupu vozila v tujini, rabljena vozila, tujina, trg, vozila, DMV, registracija, nakupom, nasveti, zavod PIP,
Pred podpisom pogodbe preverite pravni status ter splošne pogoje poslovanja trgovca.

Za registracijo vozila se v večini držav zahteva pisna pogodba. Za plačila uporabljajte varne plačilne sisteme in ne nakazujte predplačil. Prav tako pogodbo, preden jo podpišete, dobro preberite. Če je karkoli nerazumljivega, se posvetujte s strokovnjakom.

Po nakupu

Po nakupu je potrebno vozilo, kupljeno v tujini, prepeljati domov. Prevoz lahko uredite pri podjetjih, ki so specializirane za prevoz vozil, ali pa vozilo odpeljete sami. Skleniti boste morali avtomobilsko zavarovanje in na vozilo namestiti začasni registrski tablici.

Preverite ali so začasne tablice veljavne v vseh državah skozi katere se boste peljali.

V primeru nakupa novega vozila, mora kupec plačati DDV. Plača ga v državi, kjer bo vozilo registriral. Za novo vozilo se šteje vozilo, ki ima manj kot 6.000 prevoženih kilometrov, oziroma vozilo, ki je staro manj kot šest mesecev.

Če kupujete rabljeno vozilo, bodite pozorni na starost vozila, ki ga kupujete, saj mora za registracijo v Sloveniji vozilo izpolnjevati emisijsko direktivo 94/12/ES (EURO 2). Zahteve direktive v največji meri izpolnjujejo vozila, proizvedena po letu 1998. Izjema so starodobniki. Od prodajalca zahtevajte potrdilo COC (potrdilo o skladnosti vozila s tehničnimi predpisi v EU – izdajatelj je proizvajalec vozila), kopijo servisne knjige, kopijo lastniškega lista ter kopijo prometnega dovoljenja in izpis serijske in dodatne opreme v vozilu ter ne nazadnje tudi navedbo, koliko ključev je priloženih.

DMV in registracija vozila

V 15 dneh od nakupa morate za registracijo vozila pri pristojnem davčnem organu oddati napoved za odmero davka na motorna vozila (DMV). Ta se plačuje za vozila, ki so prvič dana v promet ali se prvič registrirajo na območju Republike Slovenije. Višina je odvisna od vrste vozila, vrste in moči motorja, izpustov, starosti ipd.

Za več informacij ali pomoč se lahko obrnete tudi na Evropski potrošniški center Slovenija.

 

 Europe Direct Podravje
 freeimages

Sorodni članki

Back to top button