KulskoZabavaŽivljenjski slog

BRUCI POZOR: Zlata pravila študentskega življenja

V Maribor boš oktobra prikorakal kot bruc, odšel pa ne boš kot isti človek

Težko je, a poskusili smo: v enem članku smo zbrali pravila in nasvete za bruce, za katere bi si želeli, da bi jih sami slišali prvega oktobra tistega leta, ko smo vstopili v študentsko življenje.

Vsi se spomnimo svojih začetkov, ki so včasih sladki, včasih malo manj. Kot bruc prideš v novo mesto, v novo stanovanje, s prijatelji ali brez, v nepoznano ali malo bolj poznano, imaš določena pričakovanja, scenarije v glavi, kako bo in kako mora biti. Ti scenariji so navadno pravljice, ki jih imamo v glavi in pričakovanja, kako se bo v študijskih letih pred nami vse popolno odvijalo. Karte na mizo – ne bo se in povem vam, na koncu študija boste na svoje ideale in pričakovanja, ki ste jih imeli ob vstopu na študijsko pot, rekli, hvala bogu, da je tako, kot je. Kaj pravzaprav svetujejo tisti, ki so svojo študijsko pot že zaključili in kako pravzaprav na koncu gledaš na vse skupaj?

 

1.    Imej pogum in imej ga veliko

Na koncu obžalujemo priložnosti, ki smo jih izpustili. Nekatere blokira strah, da bodo kaj naredili narobe, drugi se preprosto ne spustijo v nove izzive, ker imajo radi poznan teritorij. Študijska leta pred tabo so zato, da se preizkusiš v novih stvareh in pri tem je mišljeno prav vse – od partnerskih odnosov, seksa, službe, študija, novih projektov in vsega ostalega. Študijska leta so tu, da vidiš, kaj ti pravzaprav ustreza in med tem ko se razvijaš kot oseba, je edino pravilno, da včasih tudi brcneš mimo.

 

2.    Ne »obremenjuj« cimra!

Prvo, zlato in najpomembnejše pravilo. Naj si gre za tvojega najboljšega prijatelja iz srednje šole ali pa neznanca, ki ga spoznaš šele oktobra. Živiš z njim. Delita si sobo, delita si kuhinjo in tudi stranišče. Kmalu boš ugotovil, da je to oseba, ki ti lahko polepša tvoja študijska leta, postaneta prijatelja za vse življenje ali pa oseba, ki jo boš želel obesiti čez balkon študentskega doma. Ne sili v to vojno, ker še nihče ni prišel cel iz nje.

 

3.    Nikoli ne pusti prijateljev na cedilu

V sklopu obveznosti, ne pozabi uživati!

Seveda je odvisno od tega, kakšen si kot oseba, vendar so določene stvari, ki se nikoli ne naredijo in nikoli ne izrečejo. Ena od teh je, da pustiš prijatelja, ki se je preveč napil, samega. Da pravzaprav pustiš prijatelja v kakršnem koli stanju samega, pa naj si je to zaradi punce ali pa katerekoli zadeve. Ne delaj tega, če nočeš, da enkrat pristaneš v enaki situaciji. Pravilo je pravilo in to pravi, da je za svoje kompanjone potrebno poskrbeti.

 

4.    Začrtaj svoje meje in se ne prilagajaj drugim

Zgodilo se bo, da boš zaspal predavanja od pripite noči …

Kmalu boš spoznal, da obstaja toliko različnih tipov ljudi, kot je barv v paleti za Jupol. Nekateri bodo izostajali iz predavanj in kljub temu vse obveznosti naredili, drugi bodo hodili na vsako uro, pa kljub temu padli, nekateri bodo popivali vsak dan in bili še vseeno zmožni naslednji dan vstati za predavanje ob sedmih zjutraj, drugi se alkohola ne bodo dotaknili. Nekateri bodo menjavali partnerje kot za stavo, drugi bodo spoznali ljubezen svojega življenja. Nekateri bodo diplomirali v roku, drugi bodo rabili več časa. Nekateri si bodo vzeli med študijem čas za potovanje, drugih to ne bo zanimalo. In kaj je smisel vsega tega? Da se ne prilagajaj tem drugim. Katerikoli skupini, kateremu koli človeku. Če ne preneseš alkohola, ga ne pij. Če veš, da si slušni tip, obiskuj predavanja, saj se boš s tem že znebil večine bremena. Ljudem ne ustrezajo enake stvari. Smisel vsega tega je, da se v študijskem času najdeš, hkrati pa, da ne izgubiš resničnega jaza.

 

5.    Imej nadzor nad svojo pijačo

Vsi smo že slišali zgodbice o podtikanju droge v pijače. Rade volje bi rekla, da so le zgodbice, če ne bi gledala tudi svojih, ne le prijateljic temveč tudi prijateljev, ki so se izgubili, naslednji dan pa niso vedeli, kako so prišli do svojega doma. Konec dober, vse dobro, takšne zgodbe imajo lahko tudi srečen konec, ampak ugotovil boš, da si na koncu odgovoren sam zase in da nimaš zraven več staršev, ki bi ti govorili, koliko lahko, kdaj lahko in ob kateri uri moraš priti domov. Sam boš mel nadzor nad količino in vsem drugim. Kot se morda to sliši odlično, boš kmalu ugotovil, da imaš tudi obveznosti, za katere moraš poskrbeti v roku. Zato nekoliko zdrave mere ne bo škodilo.

 

6.    Poskušaj nove stvari

Študij je odličen čas, da se preizkusiš tudi v novih rečeh. Odličen čas je, da preizkusiš različne službe, ugotoviš, kaj ti ustreza na tem področju. Odličen čas je tudi za iskanje različnih partnerjev in preizkušanje lastnih mej, tako v spolnosti kot kompatibilnosti na drugih področjih. Med tem, ko te bodo določene stvari okrepile, te bodo druge naredile srečnega. Na koncu boš ugotovil, da je možnosti izbire neskončno in da je vse odvisno od tebe.

 

7.    Ne jemlji vsega preresno

Študentska leta so seveda namenjena študiju in karierni poti, vendar ne bodi prestrog do sebe!

Zgodilo se bo, da boš zaspal predavanja od pripite noči. Zgodilo se bo, da boš pozabil na kavo, za katero si bil zmenjen. Zgodilo se bo, da boš delal napake in da se ti bo včasih zdelo, da gre vse narobe. Zgodilo se bo tudi, da bo vse narobe. Vendar boš na koncu pogledal na vse skupaj z nasmeškom, če vendarle ne boš prestrog do sebe. Uživaj študijsko obdobje, ker je le eno. In ko bo mimo, si boš zaželel, da bi se spet ponovilo.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGDOSTOP.si / NRA
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button