KulturaNovicePriložnosti

Maribor in dnevi knjige: knjižni sejem in literarno dogajanje

Včeraj se je v Mariboru pričel knjižni sejem, ki je bil prava poslastica za ljubitelje knjig. Na Grajskem trgu se je zbralo več kot dvajset založnikov, ki so ponujali raznolike knjige – od romanov in pesniških zbirk do izobraževalnih knjig in poletnih branj. Sejem je ponujal številne priložnosti za odkrivanje novih literarnih zakladov po ugodnih cenah.

Mariborska knjižnica je z MKC Maribor organizirala knjižni sejem in Mariborčane prijazno povabila, da raziščejo bogato sejemsko ponudbo ter s tem podprejo slovenske založbe. Na stojnicah je bila pestra izbira knjig več kot dvajsetih založnikov, ki so se na stojnici potrudili izpostaviti svoje knjižne poslastice.

Raznoliko dogajanje na odru

Petra Bauman je povezovala spremljevalni program, ki je bil poln zanimivih dogodkov in aktivnosti. Na odru knjižnega sejma je namreč ob 17.30 potekal dogodek za ljubitelje poezije. Predstavili so se avtorji literarno-jezikoslovne revije Liter jezika s svojimi deli. Med nastopajočimi so bili Danijela Konc, Nina Vinšek, Nuša Ornik, Tinkara Kosi, Eva Cimerman, Dominik Škrinjar in Lea Peklar, ki so na odru predstavili svoje literarne prispevke.

Liter jezika, poezija, Maribor, knjižni sejem
Predstavili so se mladi pesniki in pesnice.

Razstava ilustracij

Ob 11. uri so na Grajskem trgu odprli ulično razstavo ilustracij Ane Maraž, Eve Mlinar in Tine Volarič, ki je še dodatno obogatila in hkrati opremila sejemski prostor. Na ulicah Maribora je torej mogoče videti raznobarvne in izrazite umetnine, ki pritegnejo pozornost mimoidočih. Ilustracije, ki so postavljene vzdolž sejemskega prizorišča, so tam v čast mednarodnemu dnevu knjig za otroke. Umetnine prikazujejo različne motive – od domišljijskih bitij do abstraktnih podob, ki spodbujajo k razmišljanju.

Knjižni sejem, MAribor, Grajski trg, razstava
Na knjižnem sejmu so razstavljene tudi ilustracije.

Ulična razstava oblečenih knjig

Umetniško žilico je bilo možno opaziti tudi pri ulični razstavi Besede kot les. Dijaki Srednje lesarske in gozdarske šole Maribor – Jana Furman, Anej Kavčič in Rok Kramberger – so namreč ustvarili izjemno avtorsko kolekcijo oblečenih knjig. V sodelovanju s Festivalom Pranger ter slovenskimi založbami so ustvarili razstavo, ki se predstavlja z izbranimi pesniškimi zbirkami Festivala Pranger. Pod inovativnimi platnicami so se skrivale knjige slovenskih avtoric in avtorjev. Razstava bo na voljo vsak dan med trajanjem knjižnega sejma, nato pa se bo preselila na 21. Festival Pranger.

Knjižni sejem, MAribor, Grajski trg
Na Grajskem trgu so postavljene stojnice polne knjig.

Včerajšnji dan je bil le začetek knjižnega sejma, saj ga lahko obiščeš vse do 25. maja. Organizatorji bodo poskrbeli, da bo te dni na mariborskih ulicah veliko pestrega dogajanja.

Rebeka KRASNIĆ
Rebeka KRASNIĆ

Rebeka Krasnić

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button