Kultura

Tečaj francoščine zaključujejo z ogledom filmov

S projekcijo dveh francoskih kratkih filmov Black Panther in Un chant d’amour se bo zaključili tečaj francoščine, ki ga je v preteklih mesecih na mariborski Infopeki izvajal mednarodni prostovoljec Gilles.

V začetku večera vam bomo predstavili kratek film “Black Panther” v režiji Agnès Varda leta 1968. Ta 27-minutni dokumentarec nam oživi policijsko nasilje v Združenih državah Amerike. V šestdesetih so se ustvarjalci filma srečali z vodji stranke “Black Panther” v Oaklandu. Kasneje so divjali protesti vezani na enega od njihovih vodij Hueya Newtona. Ustvarjalci filma se ves čas, z zelo političnim pogledom, obračajo k borbi Črnih panterjev. In sicer med policijsko represijo ter militantno revolucijo iz katere potem črpajo močno ter radikalno sporočilo. Ta film je odmev na trenutne novice ter razmere v Združenih državah Amerike v povezavi z afero o Georgeu Floydu.

Naslednji film, ki ga bomo pogledali, je “Un chant d’amour” ustvarjalca Jeana Geneta. To je edini film, ki ga je ta ustvarjalec, napol v tajnosti, ustvaril in sicer leta 1950. Film prikazuje zapornike izolirane v njihovih celicah, ki se ukvarjajo s svojimi ljubezenskimi (spolnimi in sentimentalnimi) frustracijami. Preko luknje v zidu, ki jih ločuje, so vzpostavili erotično komunikacijo, medtem ko jih skozi omenjeno luknjo opazuje paznik. Ta film, ki je eden od prvih gejevskih filmov, je pridobil pravico do predvajanja šele leta 1975. Je revolucionarna vizija emancipacije skozi senzualnost in je pesem ljubezni, tako univerzalne, kakor večne.

Filma se bosta predvajala danes, 23. junij 2020, in sicer ob 20:30 v parku KC Pekarna.

 

Projekcija je hkrati del programa “Mavrični junij v Mariboru”, ki ga pripravljajo v sodelovanju z MKC Maribor, Maribor skozi rožnata očala. Lokacija je dostopna gibalno oviranim osebam. Dogodek se bo izvajal na prostem, poskrbljeno bo za varnostno razdaljo. V primeru dežja bo dogodek potekal v Infopeki. Organizatorji prosijo, da se dogodka udeležijo osebe brez znakov okužbe dihal in brez vročine.

 

 Infopeka – Pekarna Magdalenske mreže
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button