Kultura

23. april – svetovni dan knjige in avtorskih pravic

Dan, ki posebno pozornost namenja knjigi

Unesco je 23. april razglasil za svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Zaznamovali ga bodo številni z literaturo in knjigami povezani dogodki, tudi po Sloveniji, kjer bo pestro predvsem zvečer in ponoči v sklopu projekta Noč knjige.

Naziv svetovne prestolnice knjige je letos pripadel mestu Šardža v Združenih arabskih emiratih.

Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) je svetovni dan knjige in avtorskih pravic razglasila leta 1995. Posvečen je spodbujanju branja, založništva ter zaščiti avtorskih pravic in intelektualne lastnine. Praznujemo ga na dan, ko so se rodili ali umrli nekateri velikani svetovne literature, kot so Miguel de Cervantes, Vladimir Nabokov in William Shakespeare.

Generalna direktorica Unesca Audrey Azoulay je v letošnji poslanici zapisala, da so “knjige okna v naša notranja življenja, obenem pa so tudi vrata, ki se odpirajo k spoštovanju in razumevanju drugih ljudi ne glede na vse razlike in meje”.

V Sloveniji bodo osrednji dogodki, posvečeni knjigi potekali v sklopu Slovenskih dnevov knjige. Ti so letos časovno prestavljeni na mesec maj. Se pa danes, 23. aprila, v Mariboru začenjajo 22. dnevi knjige kjer bo mogoče kupiti knjige založbe Litera, založbe Pivec, KUD Svoboda … Minuli teden so se sklenili Goriški dnevi knjige. Za počastitev knjige in literature bo zvečer poskrbela Noč knjige, ki bo postregla z več kot 200 dogodki po vsej Sloveniji in zamejstvu. Organizatorji projekta napovedujejo tudi knjižni sejem, ki bo potekal čez dan v ljubljanskem parku Zvezda.

Vsako leto 23. aprila začne program tudi nova svetovna prestolnica knjige. Letos je to mesto Šardža v Združenih arabskih emiratih. Na Unescu so ga izbrali zaradi inovativne, celovite in vključujoče vloge, ki med drugim predlaga vključevanje migrantov.

“Berite knjige. Kajti, če ne bomo brali, nas bo pobralo”

Orlando Uršič, direktor založbe Litera, je ob tej priložnost povedal: “V današnjem času smo vse bolj podvrženi hitrim sprejemanjem informacij, brez analize, skoraj ničesar več ne ponotranjimo. Branje knjig je odlična protiutež temu, saj od bralca zahteva pozornost, zlasti pa notranjo umiritev. Zato bi ob svetovnem dnevu knjige študentom rekel: Berite knjige. Kajti, če ne bomo brali, nas bo pobralo.”

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button