GlasbaKultura

Punk Rock Val 18

Kompilacija, ki združuje različne (pod)zvrsti punka.

Leto 2018 je za nami in čas je, da na plano prikuka nova kompilacija »Punk Rock Val 18«. Na njej so zbrane sveže pesmi, katere so svoje mesto našle na izdajah skupin v preteklem letu.

V bistvu gre za presek punkerskega ustvarjanja v letu 2018 v deželi pod Alpami. Na kompilaciji se je tako znašlo devetnajst skupin, ki so zaznamovale tovrstno alternativno grudo, vsaka pa je je prispevala po dve pesmi. Kompilacija je izšla v digitalni obliki pod okriljem ZPP (Založbe Punk Portala) in je dostopna tukaj.

Kompilacija združuje glasbene izvajalce iz različnih (pod)zvrsti punka, pa tudi širše. Pa se sprehodimo skozi preteklo leto. Prav na začetku leta smo lahko poslušali svežo izdajo »The Land of the Dead«, katero je zakrivil rohneči raw punk trio Đornata, ki ne skopari s crust prijemi in družbeno-politično angažiranostjo ter proaktivni besedili. Po sušnem februarju so nas v marcu projektirale tri izdaje. Goriški punkerji Beer for Breakfast so navrgli album »In Bjra Veritas«, v katerem se spoprijemajo z vsakdanjimi problemi in predlagajo zdravilo v smislu »pivce za živce«, ki blagodejno vpliva na človeški duh v mejah razumnega. Billy Clubs so garancija, če iščete energijo in glasnost. Hitri punk riffi se srečujejo v težkih doomy in rock’n’roll ambientih, ki so jih lani zapakirali v »Creamy Moments in a Foggy Life«. Osmrtnica, ki je v bistvu stranski projekt benda Smrt, je marca izdala enakoimenski prvenec. V svoje ustvarjanje vključujejo hitre, agresivne, heavy riffe, spontano besedilo o težkem življenju in ogromno energije, ki jo bend oddaja.

April je bil najbolj ustvarjalen mesec v preteklem letu, saj smo se tako lahko razveselili kar šestih novih ploščkov. S svojo brezkompromisno atmosferično riffovsko glasbo, obdano s psihedeličnimi kitarami in grungersko držo so nas navdušili Blackoutt na albumu »The Culture of«, ki ga je podprla tudi Založba Punk Portala. Aprila je svoj dan dočakala tudi »Pasja« plata, ki so jo posneli punk rockerji Žmoht, obdano z močnimi besedili in jasnim sporočilom. Za hrup so poskrbeli Iritator na izdaji »Disco Grind«, kjer eksperimentalna enačba prinaša zmes grindcora in diska, kot ga vidi omenjena skupina. Pri Giljotini Records je izšel še zadnji od zbirke treh EP-jev skupine Pigs Parlament z naslovom »Don’t Panic, it’s Organic«, kjer smo se naužili ska-core ritmov in party punk vzdušja. Na albumu »Nation of Fear« so White Stain izrazili kombinacijo lahkotnejših punk rock riffov, ki prehajajo k ostrejši struji, tako v glasbi kot v besedilih, ohranili pa so naklonjenost melodičnosti. Za nameček pa je ajdovski ansambel Start at Zero izdal še split ploščo skupaj s sorodnimi nemškimi punk rockerji Frozen Acid.

V maju smo se odločili, da ne gremo skozi življenje Brez Vprašanj in slednji so tako na temeljih Ramonsov, Kud idijotov, Goblinov, Sex Pistolsov, Clashov, Pune kape, Malo Morgen … navrgli album »Malo Morgen«, glasno in jasno! The Mor(r)ons so junija poskrbeli za s hitrostjo obsedeni punk rock album »Lager«, kjer se še vedno sprašujejo kako deluje svet okoli njih. Že prej omenjena skupina Osmrtnica je v juniju izdala surovi kratkometražni album »Štiri Stene Depresije«. V juliju je bilo prevroče, da bi skupine kaj izdale, razumemo. Avgusta so nam na vrata potrkali člani skupine The Ferminants z novim EP-jem, ki jih združuje potreba po uživanju danega trenutka, druženju, koncertih ter po razposajenem punk rocku. Že tretjič v letu 2018 pa so se oglasili člani skupine Osmrtnica, ki so se že v septembru pripravljali na »Polnočnico«. Otonin je tega meseca predstavil še presek nažigaških komadov iz obdobja po razpadu skupine Bipolar Disorder (junij 2014) do prve polovice leta 2018. Gre za one-man band oz. projekt, pri katerem se Zoki poslužuje dobro mero iznajdljivosti.

Oktober sta zaznamovala veteranska benda CZD in Odpisani. Center za Dehumanizacijo – CZD je legendarna mariborska punk rock postava, ki se oglasi le še ob posebnih priložnostih. Retro album »Communist Boogie« vsebuje nekaj doslej manj upoštevanih, vendar izredno pomembnih skladb v novih preoblekah ter svojevrstni priredbi od Pankrtov in nemških pionirjev elektronike, skupine Kraftwerk. Odpisani so album »Prva vrsta« posneli skupaj s priznanim producentom Tue-jom Madson-om, ki sodeluje z bendi Madball, Sick of it all, Hatesphere, Moonspeel, Tiamat itd. Izdajo je podprla tudi ZPP – Založba Punk Portala, saj predstavlja pomembno stvaritev, ki nas popelje v pristni svet hardcore punka. November je bil grindcorovsko obarvan. Glasbeno superpozicijo punka in metala ter odraz širokega spektra vplivov old school hc-punka, crusta, death, thrash, black metala in nenazadnje tudi nekaj klasične glasbe ter kanček diska, je skupino Glisto postavila ob bok skupaj s predstavniki različnih žanrov in tako je nastal tudi album »Death Machinery«. SxOxSx (Smeče od Smeča) so svež scumcore/noisegrind bend, ki je nastal med popivanjem rujne kapljice v postojnskem alter placu Kontejnerju, izpod njihovih rok pa je prišel produkt »Satan is All«. December pa je pripadel skupini The Hoax Program, ki so sicer nastali na pogorišču benda Low Punch. Tako smo dobili še album »Comfort Cage«, ki se ponaša s sonično mešanico težkih riffov s socialnopolitično vsebino, ki je prikladno zaključil ustvarjalno punkersko leto 2018.

Foto album vseh sodelujočih skupin s kratkimi opisi si lahko ogledate tukaj.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGSlovenski Punk Rock Portal
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780Punk Rock Val 18

Sorodni članki

Back to top button