GlasbaNovice

V Trstu kazen za predvajanje glasne glasbe po polnoči

V Trstu načrtujejo strožja pravila proti hrupu v nočnem času. Oblasti tega pristaniškega mesta pri naših zahodnih sosedih so namreč odločile, da ob petkih, sobotah in pred prazniki ne bodo dovolile predvajati glasbe po polnoči, ki bi lahko motila prebivalce. Kršiteljem grozijo visoke kazni. O strožjih ukrepih glede hrupa razmišljajo tudi v Milanu.

Kot izhaja iz odloka tržaškega mestnega sveta, bo druge dneve v tednu treba glasbo ugasniti do 22.30. Poleg kazni kršiteljem v najhujših primerih grozi tudi zaprtje. Oblasti so še sporočile, da bodo lokalu odvzeli dovoljenje, če bodo presežene mejne vrednosti hrupa.

Spremembe so, kot pojasnjujejo mestne oblasti, namenjene boljšemu zagotavljanju sožitja “med bivalnimi potrebami in ustrezno zabavo v mestu”. Nova pravila še zlasti zadevajo priložnostne zabave, ki se izvajajo v javnih ustanovah, saj za podjetniške dejavnosti ter javne in zasebne prireditve že veljajo posebni predpisi, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Zmanjšalo se bo tudi število glasbenih dogodkov, ki jih med letom lahko organizirajo javne ustanove, in sicer s 14 dni na šest dni na leto, tudi tukaj pa se zvišujejo kazni za kršitve.

O strožjih ukrepih za ureditev nočnega življenja razmišljajo tudi v prestolnici dežele Lombardije Milanu. To izhaja iz dejstva, da se je število četrti z nočnim življenjem v zadnjih letih povečalo na približno 15, je opozoril milanski mestni svetnik Marco Granelli. Občina želi tako preprečiti pritožbe občanov zaradi prevelikega hrupa iz nočnih lokalov v središču mesta, še poroča Ansa.

STA
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button