NoviceŠport

Somalijka na svetovnih univerzitetnih igrah tekla rekordno počasi na 100 m

Na svetovnih univerzitetnih igrah je v teku na 100 metrov tekmovala tudi somalska študentka, Nasra Abukar Ali, ki je progo pretekla v rekordno počasnih 21 sekundah.

Nasra Abukar Ali sploh ni športnica, kaj šele atletinja in nima nobenih predhodnih izkušenj s tekmovanjem na podobnih dogodkih. Kljub temu je pod zastavo Somalije nastopila na svetovnih univerzitetnih igrah v Čengduju na Kitajskem.

Somalijski mnister za mladino in šport Mohamed Barre Mohamud je povedal, da ministrstvo ne ve, kako je prišlo do izbora Abukar Alijeve in se javno opravičil za blamažo Somalije na tekmi. “To, kar se je zgodilo danes, ne predstavlja Somalijcev … Opravičujemo se vsem Somalijcem,” je povedal.

Kako se je to lahko zgodilo?

Abukar Alijeva naj bi bila nečakinja predsednice Somalijske atletske zveze Khadije Aden Dahir, zaradi katere naj bi študentka sploh dobila priložnost tekmovati na igrah. Hkrati je Somalijska univerzitetna zveza dejala, da v uradni somalijski ekipi za svetovne univerzitetne igre ni bilo nobenih tekačev. Se je pa Somalijska atletska zveza strinjala, da bo sprožila preiskavo incidenta.

Video je v trenutku postal viralen, minister Mohamud pa je dejal, da gre za izjemno sramoten trenutek za Somalijo. Nasra Abukar Ali je sicer progo pretekla v 21.81 sekundah, kar 10 sekund za zmagovalko tekme.

Ministrstvo je že pozvalo somalijski olimpijski komite, da suspendira predsednico Dahirjevo.

The Guardian, BBC
Posnetek zaslona (Twitter)

Sorodni članki

Back to top button