GlasbaNovice

[INTERVJU]: kinky mešani kompost, brki in kravate. Vse to so Smetnaki

Simpatična šesterica iz Gorenjske: dva Anžeta, Gal, Žan, Amadei in Rok. Ali skupno kar Smetnaki. Na pogled očarljivi gospodiči v oblekah, na koncertih pa nenormalno energični glasniki skaja. Ko vprašam, če so zanje značilna hudomušna besedila na meji s kritičnim, povedo, da je to odvisno od tega, kdo je na oblasti. To in še marsikaj "šarfnega" so razkrili med intervjujem, kjer je smeh decembrske temperature premaknil vsaj do zgodnjega aprila.

S Smetnaki smo se dobili enega simpatičnega decembrskega večera. Na Štuku smo se skupaj usedli pred resnično zabavo večera – isti dan so namreč nastopili na predprazničnem koncertu Winter is coming. O čem smo govorili, priča tudi video intervju, brezdvomno pa smo se predvsem veliko smejali. Mladeniči, ki prihajajo iz Gorenjske, tudi v pogovoru namreč izžarevajo nepopisno energijo, ki jo sicer oddajajo na odrih. In četudi prihajajo od daleč, smo se razumeli kljub naši jezikovni barieri – šala, ki so jo pripravljali celoten intervju.

Pa še disclaimer. Vsi citati so jezikovno strogo neobdelani. Ker je ravno to eden izmed pointov Smetnakov – naj se govori slovensko in naj se govorijo dialekti. Pa saj glasba očitno itak premaguje (še največje) jezikovne bariere.

In začnimo na začetku

Smetnake smo mnogi spoznali preteklo jesen, ko so prišli na Šourockov oder in celoten Štuk pretresli z nečim povsem drugačnim. Šesterica, ki igra inštrumente, tradicionalno bolj značilne za kakšen brass band, je takrat postregla z venčkom avtorskih ska pesmi z udarnimi besedili in še udarnejšimi ritmi. Na natečaju so zmagali in postali Bend Šourocka 2022. A kje se je vse začelo?

Smetnaki
Smetnaki: od leve proti desni Amadei Šaršanski (bas), Anže Balantič (trobenta), Anže Podobnik (bobni), Gal Grobovšek (saksofon + vokal), Žan Škrjanec (pozavna) in Rok Valjavec (kitara) leže.

Zgodba mešanega kinky komposta, kot fantje opišejo flejvr svoje glasbene druščine, se je začela leta 2017 po koncertu New York Ska-Jazz Ensemble v Kranju. Takrat so ugotovili, da lahko svoje inštrumente igrajo na veliko bolj zabaven način. In predvsem tako, da se naredi žurka. Svoje ustvarjanje so začeli z igranjem priredb, v rodnem Kranju pa se je nato odvil tudi njihov prvi koncert.

Lahko bi rekli, da so se Smetnaki takrat uradno rodili. Sočasno z njihovim imenom, ki so ga oblikovali kar s pomočjo band name generatorja. Dobljen predlog so najprej prevedli v slovenščino, nato pa še v gorenjski dialekt. Smetnjaki, a “seveda brez J-ja, ker smo Gorenjci … ta J smo sekal’ stran, da se ve.”

Pokrajinska zavednost pač

Da bo iz te moke verjetno še kar precej kruha, je bilo razvidno že iz tega prvega nastopa. Nastopili so namreč kot predskupina S.A.R.S.-ov. Od takrat pa se je marsikaj spremenilo. V prvi izdaji skupine, iz leta 2017, so se tedanji člani povezali predvsem na podlagi poznanstev iz gimnazije in glasbene šole. Današnja, do konca spedenana in povsem resna šesterica pa v tej zasedbi deluje od leta 2020.

Od kdaj pa so za Smetnake značilne srajčke in kravate, vprašam? Te so se začele “že dost’ zgodaj,” so pa neposreden sklic na prve ska vale. Njihova garderoba varira vse od havajskih srajčk pa do brkov in polnih oblek. Mnogo je odvisno tudi od temperature in formalnosti dogodka. In gostote dlak. Ob tem pa je važno predvsem, da so seveda radi lepi – Gal pove, da je “fajn, čstvari na odru izgledajo nekak’ uštimane, kukr smo mi uštimani.

Smetnaki
Smetnaki na decembrskem Winter is coming – tokrat v havajski različici.

In če so začeli s preigravanjem coverjev, koncert danes zapolnijo s šopkom čudovito zbadljivih avtorskih pesmi. Fantje mi povedo, da pišejo izključno v slovenščini. Zaenkrat je za besedila kriv Gal, ki sicer skrbi za vokale in zvoke saksofona, glasbeni del pa s skupnimi močmi napišejo med konkretnim jammanjem.

Orhideja, Vožna, Blond bejba, Hladna kava se pije za lepoto, Hotel mama in vse ostale pesmi so v slovenskem jeziku. Ker se je v njem najlažje izražati, četudi določene besede v slovenščini zvenijo “tako zaje*ano čustveno”. In predvsem je “bistveno to, da muska izpade velik’ bolj iskreno. In to je ta glavn’ cilj – poleg tega, da hoč’mo da folk pleše na koncertih. Pa da ‘mamo fene pa slavo.”

Najprej Kranj, potem pa svet?

Skupina, ki se lahko danes pohvali z izdajo dveh singlov in prvo plato v nastajanju (“stay tuned, nove stvari pr’hajajo”), zdaj že pridno potuje po izven-gorenjskih glasbenih poteh. V Sloveniji se pojavljajo na dogodkih, kjer nastopajo velika glasbena imena – z Alo!Stari so ob koncu leta denimo nastopili v Kinu Šiška. Pot pa jih je lani zanesla tudi na Irsko, kjer so nastopili na festivalu v mestu Bundoran.

In očitno vprašanje – kako so se dopadli Ircem? Očitno precej, ker so ti bili navdušeni tako nad Golico, kot nad celotnim venčkom slovenskih narodnih. Ker sta “punk pa polka oboje na p, pa oboje je tupa tupa tupa.” Pa saj Smetnaki tudi zase radi povedo, da je njihova glasba narodno-zabavna – ker z njo zabavajo narod. In kam v to enačbo pridemo Štajerci, ki nas Smetnaki zadnje mesece vedno znova obiskujejo? Ircem smo baje podobni predvsem v tem, da tako radi hodimo žurat.

Pa smo spet pri vseh tistih jezikovnih barierah – ki tokrat ne ločujejo

Poleg vseh resnih ciljev za prihodnost Smetnaki v svojem slogu napovedujejo tudi, da bodo kravatam nekega dne dodali še metuljčke. In to kar čez kravate. A karkoli že bodo imeli oblečeno – zagotovo jih bomo kje še videli. Če ne prej, jih lahko slišimo 7. februarja v Kranju ali spomladi na Lampiončkih. Več o sočnostih, kot so snubitve oboževalk, podobnosti med punkom in polko ter o frizurah, ki jih narekuje življenje, pa v videu intervjuju, ki prihaja v dveh delih. In živjo mjau adijo čau!

Sara VOCOVNIK
Marcel VRBNJAK
ikona snemalec Nejc VEHOVEC

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button