Novice

ZDA potrdila zaščito istospolnih porok, Singapur pa v ustavo zapisal poroko le med moškim in žensko

Ameriški senat je potrdil predlog zakona, ki uradno legalizira poroke med istospolnimi pari, čeprav so te dejansko že dovoljene po odločitvi vrhovnega sodišča leta 2015. Singapur pa je med tem odpravil zakon iz kolonialnih časov in dekriminaliziral spolne odnose med moškimi. Parlament je hkrati z ustavnim amandmajem utrdil tradicionalno definicijo družine in s tem praktično onemogočil enakopravnost istospolnim parom.

Ameriški senat je potrdil zakon, da se ne ponovi zgodba s pravico do splava

Predlog zakona mora sedaj potrditi še predstavniški dom kongresa. Demokratska večina namerava to storiti kmalu, saj za republikance, ki bodo januarja prevzeli večino v predstavniškem domu kongresa, to ne bo prioriteta.

V senatu je predlog zakona v torek presenetljivo podprlo kar 12 republikancev od 50. Rezultat glasovanja je bil tako 61 proti 36. Vodja senatne večine, demokrat Chuck Schumer je poudaril, da gre za korak k večji enakopravnosti v ZDA. Predsednik ZDA Joe Biden je izid glasovanja v senatu pozdravil in zagotovil, da bo zakon podpisal s ponosom in takoj, ko ga dobi na mizo. “LGBTQ mladi bodo lahko odraščali ob zavedanju, da lahko imajo tudi oni polna in srečna življenja s svojimi družinami,” je dejal demokrat Biden.

Konservativni vrhovni sodnik Clarence Thomas je ob razveljavitvi odločitve sodišča v primeru Roe proti Wade, ki je pred pol stoletja v ZDA ženskam zagotovila pravico do splava, zagrozil, da bi lahko v prihodnje podobna usoda doletela tudi pravico do istospolnih porok.

Za republikance te poroke sicer niso tak problem kot pravica do splava, saj zakona za zaščito slednje ameriški kongres v 50 letih ni bil sposoben sprejeti.

V Singapurju so dekriminalizirali spolne odnose med moškimi, a spremenili ustavo

Medtem je v Singapurju pravosodni minister K. Shanmugam sporočil, da je odprava zakona iz časov britanske nadvlade, ki je predvideval do dve leti zaporne kazni za spolne odnose med moškimi, pravilna poteza. “Ni javnih skrbi, ki bi upravičevala označevanje konsenzualnega spolnega odnosa med moškima za zločin”.

Poslanci so sprejeli tudi spremembe ustave. Te pomenijo, da je v singapurski zakonodaji še dodatno utrjeno načelo, da je poroka lahko sklenjena zgolj med moškim in žensko. S tem je parlament tudi bistveno omejil možnosti pripadnikov spolnih manjšin za uveljavljanje njihovih pravic na sodiščih.

Singapur je bogato mednarodno finančno središče, a so med prebivalstvom še naprej močno prisotna izrazito konservativna prepričanja. Shanmugam je pojasnil, da je bilo ustavni amandma treba sprejeti, saj da bi morebitna sodna odločitev o enakopravnosti zvez ogrozila obstoječe vladne politike, ki temeljijo na obstoječi ureditvi.

Minister za družino in socialne zadeve Masagos Zulkifli, čigar pisarna je vložila ustavni amandma v parlamentarno razpravo, je sporočil, da je tradicionalna definicija družine temelj družbe.

Istospolna usmerjenost je prepovedana v 69 državah po svetu, v 11 državah pa je za kršitelje zagrožena tudi smrtna kazen, ugotavlja poročilo mednarodnega lezbičnega, gejevskega, biseksualnega, trans in interspolnega združenja ILGA iz leta 2020.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button