Življenjski slog

Zakaj droge bolj privlačijo inteligentnejše ljudi?

Inteligentnejši ljudje naj bi imeli na voljo več znanja, zato bi bilo logično, da poznajo negativne posledice, ki jih droge lahko prinesejo in se jih bodo zato bolj izogibali. Raziskave pa vedno znova kažejo, da velja ravno nasprotno - bolj kot je oseba inteligentna, bolj je verjetno, da uživa vsaj eno vrsto drog.

Ljudje, ki so bolj pametni, se po vsej logiki bolj zavedajo, kakšne posledice lahko ima uživanje drog, sploh ker ima lahko tudi smrtne posledice. Zato bi bilo smiselno, da bi se inteligentnejši ljudje drogam bolj izogibali. Ampak narejene so bile številne raziskave, ki potrjujejo, da obstaja velika povezava med višjo inteligenco in uporabo drog. Razlaga za to še ni znana, obstaja pa nekaj teorij.

Višja inteligenca = večja možnost, da jemlješ droge in uživaš alkohol?

Ena največjih raziskav na to temo je bila izvedena leta 2011. Testiranim so najprej izmerili njihov IQ (inteligenčni kvocient), nato so jih čez vrsto let ponovno testirali, tokrat glede uporabe drog. Ugotovili so, da ljudje z višjim IQ-jem bolj verjetno uživajo kanabis, kokain, ekstazi ali/in amfetamine. Verjetnosti so se razlikovale od vrste drog, ampak običajno je bilo dvakrat bolj verjetno, da bolj inteligentna oseba uživa drogo, kot tista z nižjim IQ-jem.

uživanje drog, iq, inteligenca, droge
Uživanje alkohola je najbolj povezano s spolom in inteligenco osebe.

Povezava je sicer vidna tudi z alkoholom. Je uživanje alkohola najbolj odvisno od socialnega statusa, religije, zadovoljstva s svojim življenjem? Vse to ni tako pomembno kot IQ osebe. Edina stvar, ki ima večji vpliv na uživanje alkohola, je spol. Takoj za tem pa je najbolj pomembni faktor inteligenca osebe.

Kaj določa naš inteligenčni kvocient?

Obstaja kar nekaj teorij, ki poskušajo uganiti, kaj povzroča to povezanost. Ena izmed njih se sprašuje po tem, kaj sploh določa naš IQ. Teorija se namreč navezuje na to, da so osebe, ki odraščajo v okolju, ki je bolj socialnoekonomsko prijazno, inteligentnejše. Kar je tudi smiselno, saj naj bi te osebe imele manj stresno življenje in boljše možnosti, da delajo na svoji inteligenci.

Ljudje, ki živijo v slabšem okolju, pa so bolj izpostavljeni posledicam, ki jih povzročajo droge, saj si ne morejo privoščiti stvari, kot je odvajanje od odvisnosti. Morda se v tem skriva ključ do ugotovitve, zakaj sta povezani višja inteligenca in uživanje drog – ljudje iz boljšega socialnoekonomskega okolja so bolj skriti pred resnico, kakšne posledice ima uživanje drog.

uživanje drog, iq, inteligenca, droge
To, če boš kdaj poskusil kakšno prepovedano drogo, je v veliki meri odvisno od tega, če si soočen s posledicami, do katerih lahko uživanje te droge pripelje.

To teorijo potrjuje tudi dejstvo, da so cigarete najmanj uporabljena droga inteligentnih ljudi. Posledice kajenja cigaret so namreč veliko bolj vidne kot posledice uživanje drugih drog. Vidimo jih že na praktično vsaki cigaretni škatlici.

A gre le za eno izmed možnih teorij, ki se porajajo ljudem po vsem svetu. Morda je razlaga samo ta, da je pametnejšim osebam bolj hitro dolgčas in si ga z drogami popestrijo. Zaenkrat ne moremo z gotovostjo trditi ničesar, razen tega, da povezava med inteligenco in uporabo drog res obstaja.

Poglej si še, kakšno je stanje glede drog med mladimi v Sloveniji.

 

 DOSTOP.si / MK
 Pexels

Sorodni članki

Back to top button