Dostopov božičŽivljenjski slog

Dostopov božič: DIY darila, ki jih lahko narediš doma

Vsako darilo je lepo, običajno pa največ pomenijo tista, ki že na prvi pogled izkazujejo pozornost obdarovancu. Če podariš DIY (do it yourself ali doma narejeno) darilo, še očitneje pokažeš, da ti je za nekoga mar in si z lastnimi rokami z mislijo nanj naredil unikaten izdelek. Preveri nekaj idej za doma narejena darila.

Ko nekdo omeni doma narejena darila, morda najprej pomisliš na ročno narejene voščilnice in okraske za božično smrečico, ki smo jih ustvarjali v osnovni šoli. Ker darila ne moremo podariti samo svoji mami (ki za vse vedno reče, da je lepo), lahko v primeru, da naše ročne spretnosti niso vrhunske, kupljenim izdelkom dodamo lastno noto. Tako lahko podarimo praktična darila, prilagojena posamezniku, ki mu je dar namenjen. Preveri pa tudi nekaj predlogov za DIY darila, ki jih lahko narediš doma, četudi nisi mojster ročnih spretnosti.

Topli copatki, ki skrivajo presenečenje

Copati so darilo, ki pridejo prav vsakomur, saj so nekaj, kar (verjetno) uporabljamo vsi. Kupi par toplih copatkov in jih napolni s pozornostmi za posameznika, ki mu je darilo namenjeno. Če kupuješ prijateljici, čokoladi dodaj lak za nohte ali balzam za telo. Moškim lahko poleg sladkarij daš še slan prigrizek, kos moške kozmetike… Uporabi domišljijo in pomisli na osebo, ki so ji copati namenjeni. Na koncu čez vse zaveži pentljo.

Doma narejena darila, darila, darilo, Božič, prazniki, zero-waste, zavijanje daril, presenečenje
Copatki so kot darilna škatla, ampak uporabnejši.

Presenečenje v kozarcu

Zelo trajnostno naravnano in osebno je, če bližnjemu podariš presenečenje v steklenem kozarcu. To je lahko mešanica sestavin za kekse, ki potrebujejo le spremljavo recepta oz. seznama mokrih sestavin, ki jih vsebina kozarca še potrebuje pred izvedbo peke. Podariš lahko tudi sestavine za juho v kozarcu. Kaj pozimi prija bolj kot topla juhica?

Domače dobrote

Če se rad lotiš božične peke, lahko bližnjim podariš tudi kako pečeno dobroto. Če gre za kekse, jih daj v ljubke praznične vrečke ali v steklen kozarec, ki je okolju veliko prijaznejši. Odločiš se lahko tudi za peko biskvita ali podobnega peciva, ki ga položiš na papir za peko, preko povezneš pentljo in darilo je pripravljeno!

Ljubke žival’ce iz filca ali nešteto drugih pozornih idej

Če si nekoliko spretnejši oz. so tvoje ročne spretnosti na višjem nivoju, se lahko preizkusiš tudi v ustvarjanju s filcem. Za ustvarjanje preprostih, a ljubkih izdelkov potrebuješ samo filc, polnilo iz koprene in sukanec. Na svetovnem spletu lahko izbiraš med mnogimi oblikami in “dizajni”, saj boš za izdelavo moral natisniti vzorčke, ki ti bodo nato pomagali pri samem ustvarjanju. Potrebščine lahko za zelo ugodno ceno dobiš v trgovini kot je Tedi, vse, kar moraš potem narediti pa je slediti navodilom.

Doma narejena darila, darila, darilo, Božič, prazniki, zero-waste, zavijanje daril, presenečenje
Iz zelo ugodnih materialov lahko ustvariš vrsto unikatnih darilc – tudi ljubke samoroge.

Možnosti je ogromno – lahko narediš tudi DIY snežne krogle, personalizirane vrednostne kupone, domači namaz, domače milo

Ne pozabi na zavijanje daril!

Če podarimo DIY darila ali ne, pa lahko tudi zavijanje daril izvedemo okolju prijazno. Zakaj ne bi v duhu komercialnih praznikov darilo podarili tudi Zemlji? Kot zero-waste ovijalni papir lahko uporabiš stari časopisni papir, blago, tanjši karton… Poslužiš se lahko kakšne manj poznane tehnike ovijanja, kot je japonska tehnika furoshiki.

Doma narejena darila, darila, darilo, Božič, prazniki, zero-waste, zavijanje daril, presenečenje
Tudi pri zavijanju daril lahko pokažeš, da ti je mar za okolje – naj bo enkrat uporabne plastike čim manj.

Za dekoracijo daril poišči predmete, ki so morda že kdaj služili svojemu namenu ali pa so lažje razgradljivi – stari kosi nakita, umetelni trakovi, ki si jih prihranil od prejšnjega božiča, cimetove palčke … Poigraš se lahko s praktično čemerkoli – dodaš lahko majhno smrekovo vejico, odpadli jesenski list, posušen cvet … Meja je nebo!

 

Sara VOCOVNIK
Pexels, Sara VOCOVNIK

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button