FotoIzobraževanjeKulskoPotovanjeVideo

Te mika tujina?

Na dogodku Kako v tujino?! je bilo moč spoznati številne in raznolike načine doživetja tujine.

Če te vleče čez mejo, ne čakaj na praznike, počitnice ali daljši poletni oddih. Preveri kakšne priložnosti študija, dela, prakse in prostovoljstva v tujini se ti ponujajo!

 

1. Poletno delo v ZDA

Na delo v ZDA se najlažje opraviš s pomočjo STA potovanj, ki ti ob plačilu med 1500 in 1900 evri pomagajo pri pridobitvi vize, iskanju delodajalca in vseh ostalih podrobnostih. Če delo najdeš v katerem izmed številnih otroških kampov, imaš zagotovljeno nastanitev, sicer ti jo velikokrat pomagajo najti tudi delodajalci. S pridobljeno vizo se lahko v državi ostane štiri mesece. Večina mladih tri mesece izkoristi za delo, kar naj bi povrnilo vložene evre in hkrati pustilo dovolj dolarjev, da preostanek časa porabijo za potovanja širom Amerike.

 

2. Na prakso ali študij skozi program Erasmus

Čeprav je možnost študijskih izmenjav in delavnih praks v okviru progama Erasmus eden najbolj znanih in razširjenih načinov dosega tujine, so udeleženci z nami delili nasvete. Skrb glede postopka naj bi bila popolnoma odveč, saj te skozi celotno prijavo vodijo koordinatorji na tvoji fakulteti. Prav tako večino stroškov bivanja pokrije štipendija, ki se z državno, Zoisovo ali katerokoli, ki jo že tako prejemaš ne izključuje. Odvisno od države pa je dobro imeti tudi nekaj prihrankov, da lahko med svojim bivanjem v tujini obiščeš še okoliške države in si privoščiš kakšno lokalno izkušnjo več, brez obremenjenosti. Pri iskanju nastanitve, pa tudi sicer vedno zahtevaj potrdila, saj lahko še nekaj let po tvoji vrnitvi domov primorana dokazati, kako si porabil prejeto štipendijo.

 

3. Prostovoljna pomoč (v Afriki)

Mlade mika tujina, če gre soditi po polni Štukovi dvorani.

Pri prostovoljstvu v Afriki, ali kje drugje, je običajno potrebne več samoiniciative. Če si denimo želiš pomagati v Keniji, moraš najprej poiskati primernega gostitelja, ki ti običajno ponuja brezplačno nastanitev v zameno za pomoč pri delu. Stotine gostiteljev in projektov, ki iščejo nove prostovoljce, lahko najdeš jih na spletnih portalov za povezovanje prostovoljcev in ‘delodajalcev’ (HelpStay, WorkAway). Ko najdeš državo in gostitelja, ki ti je všeč, je z njim najbolje opraviti kratek videoklic, da se dogovorita o podrobnostih tvojega prihoda, pa tudi, da ga spoznaš na štiri oči in se izogneš morebitni presenečenjem. Največkrat bodo gostitelji želeli, da karto kupiš zgodaj, tudi mesece pred odhodom, da se prepričajo, da res nameravaš priti in lahko za tisto obdobje iščejo enega prostovoljca manj. Poleg prevoza ne gre pozabiti še na stroške cepljenj, tablet proti malariji in vize.

 

4. BEST tečaji in izobraževanja

Na okrogli mizi so mladi delili izkušnje iz prve roke.

Če si študent naravoslovne ali tehniške smeri, ti članstvo v mednarodni organizaciji BEST (združenje študentov tehnologije in naravoslovja), ki deluje tudi v Mariboru in Ljubljani, omogoča prijavo na številna mednarodna usposabljanja in tečaje po vsej Evropi. Najtežji del prijave naj bi bilo motivacijsko pismo, v katerem moraš pokazati, da si resnično želiš obiskati prav izbrani tečaj. A ker so Slovenci napram drugim narodom manj številčni in si organizatorji mednarodnih tečajev prizadevajo za kar se da raznolike udeležence, lahko hitro najdeš priložnost zase. Če si izbran, moraš poskrbeti le za prevoz do destinacije in plačilo (kasneje povrnjene) kavcije lokalni skupini, medtem ko za nastanitev, hrano in lokalne aktivnosti poskrbijo gostitelji tečaja.

 

5. Delo v Avstraliji in Novi Zelandiji

Predstavniki organizacij so radovednim obiskovalcem z veseljem predstavili svoje delo.

 

Ker so vize za ti dve državi za Slovence na voljo v omejem obsegu, 200 za prvo in 100 za drugo, na dan objave novih viz poidejo v desetih minutah. Zato je najbolje podatke, ki jih moraš vnesti v obrazec, že vnaprej pripraviti v besedilnem dokumentu in jih ob polnoči začeti čim hitreje lepiti v obrazec. Če ti uspe pridobiti vizo, te čaka še nekaj papirologije za pridobitev davčne številke in zavarovanja, nato pa si pripravljen na vstop in delo v eni izmed držav.

 

Ob kavi in čaju so klepetali še predstavniki Pekarne Magdalenske mreže, ki, podobno kot nekatere druge lokalne organizacije, mladim ponuja možnost EVS prostovoljstva (do 12 mesecev) pri tujih organizacijah, člani IAESTE Maribor, ki študentom ponuja plačane prakse v tujini in predstavniki Scim, mednarodne študentske konference v Mariboru.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGKlara AVSEC
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780Vid JERČIČ
https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGNejc VEHOVEC

Oceni članek

Hvala!

User Rating: Be the first one !

Sorodni članki

Back to top button