Kulsko

Nastal dokumentarec ob 40-letnici filma Rocky

Ameriški akcijski film Rocky, v katerem Sylvester Stallone ob končni zmagi goreče kliče svojo Adrian, je že pred leti praznoval 40-letnico nastanka. Ob jubileju pa se je režiserju in scenaristu Dereku Waynu Johnsonu porodila ideja, da bi se kultnemu filmu poklonil z dokumentarcem 40 Years of Rocky: The Birth of a Classic.

Film Rocky je bil premierno prikazan 21. novembra 1976 v režiji Johna G. Avildsena, scenarij zanj pa je napisal Stallone. Ta v filmu igra Rockyja Balboo, neizobraženega, a dobrosrčnega pobiralca dolgov italijansko-ameriškega porekla iz Filadelfije, ki z boksom doseže uresničitev svojega ameriškega sna.

Med drugim se je film zapisal v zgodovino tudi po sceni, ko Rocky po zmagi nad svetovnim prvakom v težki kategoriji med množico išče svojo ljubezen, ki jo igra Talia Shire, in kriči: Adrian!

Danes 73-letni Stallone je bil za časa nastanka filma še neuveljavljen igralec. Kot navaja italijanska tiskovna agencija Ansa, je film nastal z izredno nizkim proračunom okrog milijona dolarjev. Kasneje pa je z 225 milijoni zaslužka postal kinematografska uspešnica.

Prvemu delu je sledilo kar sedem nadaljevanj: Rocky II (1979), Rocky III (1982), Rocky IV (1985), Rocky V (1990), Rocky Balboa (2006), Rojstvo legende (2015) in Rojstvo legende II (2018). Stallone je v vseh nadaljevanjih igral Rockyja, nekaj filmov pa je tudi režiral.

 

Kot pripovedovalec je Stallone sodeloval tudi pri dokumentarcu 40 Years of Rocky: The Birth of a Classic. Dokumentarec bo preko spletnih platform premierno prikazan 9. junija. Johnsonov film bo predstavil nastajanje prvega Rockyja, vanj pa bo vključenega kar nekaj doslej nevidenega materiala.

 

STA
Unsplash
ikona snemalec Cinema 83 Documentary Films

Sorodni članki

Back to top button