KulskoNovice

Prihodnji teden se začenja gasilska olimpijada v Celju

V Celju bo prihodnjo sredo uradna otvoritev gasilske olimpijade, slavnostni govornik pa bo častni pokrovitelj dogodka predsednik države Borut Pahor. Tekmovalo bo 198 ekip z 2634 udeleženci iz 20 držav. Dogodek, ki bo potekal do 24. julija, je velik organizacijski zalogaj, saj bo samo za logistično podporo skrbelo okrog 2000 prostovoljcev.

Na včerajšnji novinarski konferenci je poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek povedal, da na olimpijadi pričakujejo okoli 10.000 domačih in tujih gostov. Gasilska olimpijada bo gostila 19 ekip mladine in članov iz Slovenije.

Gasilci se bodo med seboj pomerili v več disciplinah. Med njimi bo zagotovo najbolj atraktivna vzpon z lestvijo v večnadstropno stavbo. Večina tekmovanj bo potekala na stadionu Kladivar, treningi pa na okoliških stadionih in dvoranah. Na celjskem sejmišču bodo pripravili sejem sodobne in stare gasilske tehnike.

Mladina bo imela poleg klasičnega tekmovanja še nastop narodo. Tam se bodo predstavili s kulturnim ali zabavnim programom, razstavo narodov in zabavno taborsko-lager olimpijado.

V centru Celja se bodo predstavili slovenski gasilci-veterani, članice in mladi, prav tako pa bo potekala tudi promocija najmlajših pionirjev, starejših gasilcev in tekmovanje gasilskih dvojic. Ostali program lahko najdeš na uradni spletni strani olimpijade.

Teden dogajanja v Celju

Da bo gasilska olimpijada potekala nemoteno, bosta sodelovai tudi policija in Slovenska vojska, ki bo skrbela za prehrano tekmovalcev.

Priprave na gasilsko olimpijado so potekale štiri leta. Pred začetkom so že izdali bilten gasilske olimpijade z doseženimi rezultati slovenskih gasilcev s prejšnjih olimpijad. Prav tako je na voljo tudi olimpijski srebrnik, Pošta Slovenije pa je izdala priložnostno poštno znamko.

Tekmovalci bodo med olimpijado prebivali v 11 celjskih osnovnih in srednjih šolah. V njeno pripravi je celjska občina vložila 50.000 evrov.

Olimpijado bo po županovih besedah spremljala vrsta dogodkov v centru Celja in na Starem gradu, na Krekovem trgu pa je že na ogled cvetlična skulptura gasilca.

STA
Facebook

Sorodni članki

Back to top button