Kultura

Podelili so filmske nagrade bafta: najboljši film je postal film Moč psa

Na nedeljski podelitvi filmskih nagrad bafta so za najboljši film razglasili vestern režiserke Jane Campion Moč psa (The Power of the Dog). Campion je prejela bafto za najboljšo režijo, medtem ko sta Will Smith in Joanna Scanlan prejela nagradi za najboljšega igralca in igralko. Znanstvenofantastični film Dune je prejel več baft.

Bafte ponavadi napovedujejo zmagovalce na oskarjih

Režiserka zmagovalnega filma Moč psa, Jane Campion, na podelitvi ni bila prisotna. Še vedno se je namreč nahajala v Los Angelesu, kjer se je v soboto udeležila podelitve nagrad Ameriškega združenja režiserjev, kjer je film Moč psa prav tako slavil.

Ameriški igralec Will Smith, ki tudi ni bil prisoten na podelitvi, je prejel nagrado bafta v moški igralski kategoriji za svojo vlogo očeta slavnih tenisačic Venus in Serene Williams v filmu Kralj Richard (King Richard). Smith je sedaj velik favorit za zmago na podelitvi oskarjev čez štirinajst dni, kjer je favoritka v svoji kategoriji prav tako Jane Campion.

Joanna Scanlan, valižanska veteranka odrskih desk in malih zaslonov, je osvojila nagrado bafta za najboljšo igralko za svojo vlogo žalujoče muslimanske spreobrnjenke v prvencu britanskega režiserja Aleema Khana Po ljubezni (After Love).

Belfast, avtobiografski film britanskega režiserja Kennetha Branagha o njegovem otroštvu in začetkih severnoirskega konflikta, je prejel nagrado za izjemen britanski film, Branagh pa je v svojem zahvalnem govoru poudaril pomen ogleda filmov v kinodvoranah.

Bafto prejel tudi Troy Kotsur, prvi gluhi igralec s to nagrado

Američana Troy Kotsur in Ariana DeBose sta prejela nagradi za stransko moško in žensko vlogo. Kotsur, ki je prvi gluhi igralec, ki je prejel bafto, se je za nagrado zahvalil skupaj s svojim tolmačem. Prejel jo je za svojo stransko vlogo v družinski drami CODA o odraščanju v gluhi družini, ki je prejela nagrado za najboljši prirejeni scenarij.

Ariana DeBose pa je prejela nagrado za vlogo Anite v predelavi legendarnega filma Zgodba z zahodne strani (West Side Story), kar je bila njena prva filmska vloga.

Ameriški režiser in scenarist Paul Thomas Anderson je slavil v kategoriji izvirnega scenarija za svojo komično dramo o odraščanju z naslovom Sladičeva pica (Licorice Pizza).

Japonski režiser Ryusuke Hamaguchi je prejel nagrado za najboljši tujejezični film za svoj cestni film Drive My Car, posnet po kratki zgodbi Harukija Murakamija.

Britanska igralka Lashana Lynch, ki je nastopila v najnovejši bondijadi Ni čas za smrt (No Time to Die), je bila medtem razglašena za vzhajajočo zvezdo, kar je edina nagrada bafta, o kateri glasuje javnost.

Največ nagrad je prejel Dune: peščeni planet

dune
Dune: peščeni planet se lahko pohvali kar s 5 prejetimi baftami.

Filmska uspešnica Dune: peščeni planet v režiji Denisa Villeneuva in po romanu Franka Herberta iz leta 1965 je prejela pet nagrad, kar je največ med vsemi filmi. Film je bil nagrajen za posebne vizualne učinke, fotografijo, zvok, izvirno glasbo in scenografijo.

Disneyjeva uspešnica Encanto: Naš čarobni svet ameriškega režiserja Lina-Manuela Mirande je bila razglašena za najboljši animirani film. Film Summer of Soul (…or, When the Revolution Could Not Be Televised), ki ga je režiral Questlove, zvezdnik ameriške hip hop skupine The Roots, pa je prejel nagrado za najboljši dokumentarni film.

Slovesnost v londonski dvorani Royal Albert Hall je vodila avstralska igralka Rebel Wilson. O baftah je odločalo 7000 članov Britanske filmske akademije, ki je precej prenovila svojo sestavo, od kar so pred dvema letoma vzniknile kritike glede pomanjkanja raznolikosti med njenimi člani.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button