Življenjski slog

5 nadležnih navad, ki se jih moraš znebiti, da bo pogovor prijeten

Imaš v pogovoru navade, ki se tvojemu sogovorniku zdijo nadležne? Tudi, če se z ljudmi veliko pogovarjaš, ni nujno, da komuniciranje obvladaš. Morda se sploh ne zavedaš, da imaš kakšno navado, zaradi katere znaš biti drugim nadležen.

Se želiš spoprijateljiti s sošolci ali sodelavci? Ali pa narediti dober vtis na razgovoru za delo? Morda izboljšati svoje prijateljstvo s kvalitetnejšimi pogovori? Ni tako pomembno to, kaj poveš, kot to, kako to poveš. Zato pazi, da v pogovoru ne počneš katere izmed naslednjih petih stvari.

Preveč si negativen

Pomembno je, da si pozitiven. Tudi, če se npr. pripravljaš na kak razgovor in si živčen ter misliš, da se ne boš dobro odrezal. Prepričaj se, da bo šlo dobro in večja možnost je, da bo res tako. Tvoj sogovornik se namreč pogosto naleze tvoje volje. Če boš ti pozitiven, je večja možnost, da bo pozitiven tudi on in bo pogovor prijeten. Zapomni si, da sta sreča in žalost nalezljivi.

nadležne navade, nadležno, komuniciranje, uspešno komuniciranje, biti všečen, nadležno v pogovoru, nadležno med pogovarjanjem, sogovornik, hitro govorjenje, prehitro, kako biti všečen v pogovoru, dobra komunikacija, pogovori, govorjenje, popravljanje med pogovorom, kako dobiti prijatelje, prijateljstvo, dober poslušalec, do besede
Mobilni telefon odloži na mizo in se zares posveti drugi osebi.

Sogovorniku ne pustiš do besede

Nihče ne mara osebe, ki neprestano govori in ne posluša. Tako s prijatelji kot s sodelavci je pomembno, da jim pustiš do besede in jih pozorno poslušaš. Zanimaj se zanje tako, kot se oni zate. V raziskavi iz leta 2012 je bilo celo nakazano, da v govorjenju o sebi uživamo toliko kot v hrani ali zapravljanju denarja. Zato ne jemlji drugim tega užitka in jim pusti, da se tudi oni razgovorijo.

Namesto, da bi govoril, sprašuješ

Zaključiš vsako poved s vprašljivim tonom, kot da v to dvomiš, čeprav ne sprašuješ, ampak o tem govoriš? Kot se izkaže, je to res nadležno? Večina ljudi vzame to kot znak negotovosti. Zato bodi prepričan v to, kar govoriš, in sprašuj samo, ko imaš kakšno vprašanje.

nadležne navade, nadležno, komuniciranje, uspešno komuniciranje, biti všečen, nadležno v pogovoru, nadležno med pogovarjanjem, sogovornik, hitro govorjenje, prehitro, kako biti všečen v pogovoru, dobra komunikacija, pogovori, govorjenje, popravljanje med pogovorom, kako dobiti prijatelje, prijateljstvo, dober poslušalec, do besede
Dober pogovor lahko vodi tudi v zaposlitev.

Sogovornika preveč pogosto popravljaš

Predstavljaj si, da nekomu pripoveduješ zgodbo, a te ta neprestano prekinja in popravlja. Nato se zamisli, če to morda počneš sam. Pa če gre za popravljanje slovnice, dejstev ali samo prekinjanje, da jih nekaj vprašaš. Kakšno dodatno vprašanje je dobro, saj pokaže, da te pogovor in njihova zgodba zanimata. Več od tega pa je že nadležno. Če ti sogovornik razlaga nekaj, kar te spomni na lastno izkušnjo, pa ga nikoli ne prekinjaj, da začneš govoriti o sebi! Počakaj, da dokonča, saj tvoja zgodba ni bolj pomembna od njegove.

Prehitro govoriš

Velikokrat se zgodi, da si tako navdušen nad temo pogovora, da začneš govoriti hitreje. A hitro govorjenje ti ne bo pomagalo zveneti strastno, ampak boš le zvenel živčen. Morda celo spominjaš na trgovca, ki želi nekaj prodati. Poleg tega te bo sogovornik težje razumel. Torej se umiri, bodi prepričan v to, kar govoriš, bodi pozitiven, pusti govoriti tudi sogovorniku in ga med govorom ne popravljaj preveč.

 

DOSTOP.si / MK
Pexels

Sorodni članki

Back to top button