DeloŽivljenjski slog

Kakšen CV mi bo prinesel zaposlitev?

Znanost o tem, kako dolg naj bo tvoj življenjepis

Če na splošno velja, da je strnjen enostranski CV privlačnejši, pa znanost ugotavlja, da imajo delodajalci dvakrat raje dvostranski CV.

Gotovo si že slišal, da je življenjepis najbolje strniti v pregleden enostranski povzetek. Pri ResumeGo pa z novo raziskavo ugotavljajo drugače. Navajajo, da delodajalci kar 2,3 krat raje preberejo dvostranski življenjepis, saj menijo, da ta bolje povzame kompetence iskalca zaposlitve.

 

Mit 1: Delodajalci raje preberejo enostranski CV

Podpis pogodbe.
Enostranski CV v očeh delodajalcev ni dovolj informativen.

Višje, kot je bilo delovno mesto, za katerega se je kandidat prijavljal, pogosteje so pričakovali dvostranski CV. Tako so delodajalci pri iskanju kadra za nižje pozicije le nekoliko preferirali daljše dokumente, medtem ko so pri vodilnih pozicijah skoraj trikrat pogosteje iz kupa prijav izbirali daljše CV-je. Sodeč po raziskavi, naj bi bil razlog v tem, da daljše prijave dajejo občutek, kot da vsebujejo več informacij (torej več izkušenj in kompetenc), čeprav so za namene raziskave eno- in dvostranski CV-ji vsebovali podobno količino informacij.

V nadaljevanju raziskave so delodajalce poprosili, naj ocenijo, kako dobro menijo, da bo kandidat opravljal delo, za katero je bil izbran. Znova so se dvostranski življenjepisi odrezali 21 % bolje.

 

Mit 2: Daljše življenjepise le preletijo

Poslovno rokovanje.
Nova raziskava razbija mite o tem, da je enostranski CV najboljša možnost za zaposlitev.

Hkrati raziskava izpostavlja, da delodajalci daljšemu življenjepisu namenjajo več časa – za dvostranske namenijo skoraj dvakrat toliko časa (povprečno 4 minute in 5 sekund)) kot enostranske (povprečno 2 minuti in 24 sekund).S tem zavračajo nekatere nasvete o pisanju življenjepisa, ki trdijo, da delodajalci daljše prijave le površno preletijo in jim ne namenjajo dodatne pozornosti.

Zakaj torej velja, da bi morali prevladovati enostranski življenjepisi? Peter Yang, soustanovitelj ResumeGo, je za Huffington Post objasnil, da je povsem mogoče, da delodajalci še sami ne vedo, da preferirajo dvostranske življenjepise in zato ljudem v nevednosti svetujejo enostranske prijave. Zato se ob naslednji prijavi za službo ne boj razkazovati svojih kompetenc in izkušenj na več kot eni strani.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGDOSTOP.si / KA
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=1220splet (vir)

 

Sorodni članki

Back to top button