Kultura

V Egipt so vrnili Zeleni sarkofag, ki je bil skrivaj odpeljan v ZDA

Egiptovske oblasti so pridobile pokrov sarkofaga, starega skoraj 2700 let, za katerega trdijo, da je bil pretihotapljen v ZDA, kjer je bil na ogled v muzeju. Vrnitev artefakta, ki je znan kot Zeleni sarkofag, je v ponedeljek na novinarski konferenci razkril egiptovski zunanji minister Sameh Shoukry.

Po ministrovih navedbah je bil Zeleni sarkofag skrivaj odpeljan iz države, njegova vrnitev pa je del prizadevanj za zaščito egiptovske dediščine. Pokrov, ki meri skoraj tri metre v dolžino in 90 centimetrov v širino, so odpeljali iz nekropole Abusir južno od Kaira. Leta 2008 so ga nato prepeljali v ZDA, leta 2013 pa je pristal v Naravoslovnem muzeju v Houstonu.

Kot je pojasnil generalni sekretar egiptovskega sveta za starine Mostafa Waziri, je sarkofag verjetno pripadal duhovniku. Po njegovih besedah sega v pozno obdobje starega Egipta, ime Zeleni sarkofag pa so mu nadeli zaradi smaragdno zelene barve obraza, ki je naslikan na njem.

S sarkofaga, katerega vrednost ocenjujejo na več kot milijon ameriških dolarjev, so ukradli le pokrov. Ta je bil med 17 artefakti, ki so jih nedavno vrnili iz ZDA po zaslugi dogovora, ki sta ga Kairo in Washington sklenila leta 2016 in podaljšala leta 2021.

V zadnjem desetletju je Egipt pridobil približno 29.000 starin iz različnih obdobij egipčanske zgodovine, za katere so ugotovili, da so jih v tujino odpeljali na nezakonit način.

Poleg najnovejših artefaktov je Egipt v zadnjih dveh letih pridobil več kot 300 sarkofagov in 150 bronastih kipcev, nekateri od njih so stari več kot 3000 let. Oblasti upajo, da bodo eksponati pomagali oživiti turistični sektor v državi, ki so ga močno prizadeli pandemija covida-19 in pretekli nemiri v državi.

Mnoge manjše, v preteklosti kolonizirane države se v zadnjih letih trudijo, da bi pridobile ukradene starine ali zgodovinsko pomembne predmete, ki so bili (mnogokrat ilegalno) prepeljani v tujino.

STA
Twitter

Sorodni članki

Back to top button