Okolje

Obišči najlepše gozdove v Evropi v sklopu trajnostnega turizma

Gozd je drugačen v vsakem letnem času. Spomladi cveti in poleti zeleni in žvrgoli, medtem ko se pozimi odene v zimsko obleko, jeseni pa ga prekrije preproga pisanih barv. Je eden najpomembnejših svetovnih ekosistemov, zato ga moramo spoštovati in varovati.

Kako se obnašati v gozdu?

V gozdu se moramo držati določenih pravil, tako za naš popoln užitek kot popoln užitek vseh prebivalcev. V gozdu ne puščaj smeti, ostani na označenih poteh, saj lahko v nasprotnem primeru poškoduješ rastline in pripomoreš k večji potni eroziji. Že manjša poškodba na lubju lahko zaustavi rast drevesa. Pazi tudi na svojega psa, da se ne zapodi za kakšno živaljo, in ne ljubkuj divjih živali. Pomembno je, da ne poješ preveč jagod in gob, saj jih obožujejo tudi gozdne živali.

Evropska gozdna zgodovina

Nekoč je celotno Evropo pokrival gozd, ki ga je večinoma sestavljal hrast. V zadnjih 6.000 letih je zaradi delovanja ljudi izginila več kot polovica gozdov. Dandanes le še več kot dve petini Evrope pokrivajo gozdovi, a ta delež zaradi intenzivnega zaraščanja nekoč kmetijskih površin še narašča. Med letoma 1990 in 2015 je tako površina gozdov narasla za površino Portugalske.

Najlepši gozdovi Evrope

Ostanke neokrnjenega evropskega pragozda si najlažje ogledaš v Beloveški pušči, ki je ogromen gozdni rezervat na meji med Poljsko in Belorusijo. Tu se še dandanes sprehajajo volkovi, zobri ali evropski bizoni in divji prašiči. Posamezna drevesa, med njimi smreke, hrasti in jeseni, so stara že več kot šeststo let.

Kočevje je pokrajina v južni Sloveniji, kjer kraljuje gozd. Med prostranimi gozdovi se nahajajo kulturne posebnosti in divje zveri, ki jih lahko srečaš skupaj z izkušenim vodičem. Ponujajo ti poseben dvodnevni pohod po gozdovih, v katerih lahko iz lovske opazovalnice opazuješ medveda, volka ali risa.

Na severu Evrope se raztezajo skoraj neprekinjeni gozdovi tajge, sestavljeni večinoma iz smreke, jelke in bora. Del tajge je tudi največji evropski pragozd, komski pragozd, ki se nahaja v Uralskem gorovju v Rusiji.

gozdovi, gozdove, gozdov, gozdu, Evropa, trajnostni turizem, Popotniško združenje Slovenije,
Včasih je vso Evropo pokrival gozd, danes ga je le še dve petini.

Na severovzhodu Finske, na območju regije Kainuu, sestavni del turizma vključuje trud za ohranjanje narave in kulturnih raznolikosti pod okvirom programa Wild Taiga. V programu sodelujejo večinoma majhna družinska podjetja, ki turistov ne popeljejo naokoli na motornih saneh, temveč ponujajo potovanje s haskiji ter jahanje in sankanje s severnimi jeleni.

V Nemčiji se nahaja z gozdom pokrito gorovje Schwarzwald (dobesedno Črni gozd). Ime je dobilo po gozdu z gostimi krošnjami, zaradi česar so tla zelo temna. Posebna turistična kartica ti omogoča brezplačen vstop v več kot 80 atrakcij Schwarzwalda, kar predstavlja odlično priložnost za raziskovanje zgodovine in kulture območja.

Kje prespati v objemu gozdov?

V miru gozdov, ki ponujajo prostor za sprehode in premišljevanje, se nahaja nekaj odličnih hostlov HI. Eden takih je YHA New Forest, na območju enega največjih ostankov gozda južne Anglije.

Seveda ogromno možnosti za prenočevanje ponuja najbolj gozdnata evropska dežela, Finska. Severno od tečajnika se nahaja Hostel Visatupa, ki je pravzaprav kmetija s proizvodnjo mleka.

Popotniško združenje Slovenije (PZS)
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button