OkoljeTehnologija

Ob nevihtah nujno izklopi elektronske naprave iz električnega omrežja

Nekatere dele Slovenije so v zadnjem obdobju prizadele močne nevihte z udari strel, poletne nevihte pa nas bodo spremljale tudi v prihodnje. Posledica udarov strel so pogosto tudi poškodovani ali popolnoma uničeni modemi, televizorji, igralne konzole in računalniki.

V Sloveniji letno zabeležimo okoli 60 tisoč udarov strel. S toplimi dnevi se možnost močnejših neviht z udari strel poveča, tako da je udarov strel poleti lahko tudi do šestkrat več kot v ostalih mesecih. Zato je pomembno, da pred nevihto ali odhodom na dopust elektronske naprave izklopiš iz vseh vtičnic. To vključuje tako klasične za električno napajanje kot iz telekomunikacijskega omrežja. Izklop naprav iz omrežja je namreč najbolj zanesljiva zaščita pred udari strel, kar velja tudi v primeru uporabe prenapetostne zaščite.

Brezplačno SMS-obveščanje o možnosti udara strel

Telekom Slovenije svojim uporabnikom, ki so hkrati naročniki mobilnih in fiksnih storitev, omogoča brezplačno storitev Strela alarm, ki temelji na sistemu Scalar. Gre za sistem, ki ga je posebej za spremljanje strel v realnem času razvil Elektroinštitut Milan Vidmar.

Z vklopom storitve uporabnik prejme SMS-sporočilo, ki ga vnaprej opozori na možnost udara strel na območju, kjer ima fiksni priključek, tako da lahko naprave pravočasno izklopi iz omrežja.

Na prejemanje brezplačnih SMS-opozoril se naročiš tako, da na številko 041 145 000 pošlješ SMS s ključno besedo STRELA, narediš presledek ter navedeš svoje uporabniško ime za fiksne storitve Telekoma Slovenije. Primer zapisa v SMS-sporočilu: STRELA novakj. Tako boš lahko pravočasno poskrbel za svoje elektronske naprave.

Več priporočil, kako ravnati ob nevihtah, pa si lahko prebereš tukaj.

o-STA
Pexels

Sorodni članki

Back to top button