Tehnologija

Si prav ti izumitelj leta?

Evropski patentni urad išče izumitelja leta

Evropski patentni urad vabi k prijavi za nagrado Evropski izumitelj leta 2019. Nagrada je po navedbah urada posebna tudi zato, ker upošteva tudi vpliv, ki ga ima izum na družbo in gospodarstvo, s poudarkom na posameznikih, ki spreminjajo življenja na bolje.

Kot so v uradu zapisali na svojih spletnih straneh, gre za prestižno odlikovanje za izumitelje z vsega sveta. Nagrado podeljujejo od leta 2006, od tedaj pa si je po navedbah Urada RS za intelektualno lastnino pridobila sloves najvišjega evropskega odlikovanja.

Nagrade bodo podelili v kategorijah industrija, raziskovalna dejavnost, države nečlanice Evropskega patentnega urada, manjša in srednja podjetja ter življenjsko delo.

Rok za prijavo je 28. september.

Izumitelja lahko predlaga vsakdo, in sicer prek obrazca na spletnih straneh urada. Tam je na voljo tudi baza podatkov, iz katere je razvidno, ali je določena oseba že bila predlagana.

Zmagovalni izumi za leto 2018 so samoobnovljiva tekalna plast pnevmatike v kategoriji industrija, magnetna resonanca v realnem času v kategoriji raziskovalna dejavnost, zmogljivejša in manjša baterija za srčni spodbujevalnik v kategoriji države nečlanice Evropskega patentnega urada, večnamensko gnetljivo lepilo v kategoriji malih in srednjih podjetij ter izjemno hitri pulzni laserji v kategoriji življenjsko delo.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGKrog STA
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button