Izobraževanje

Študentska konferenca tokrat s pogledom, uprtim v prihodnost

Letošnja, četrta Študentska konferenca je potekala pod naslovom Poglej v prihodnost. Na njej so se zvrstila predavanja štirih predavateljev, ki so zaobjeli različne teme s področja trenutne in prihodnje uporabe tehnologije.

Letošnja Študentska konferenca je potekala kot četrta po vrsti, tokrat pod naslovom Poglej v prihodnost. Osrednja tema konference je bila tehnologija – predavatelji pa so se s poslušalci spraševali, kako bo ta v prihodnje vplivala na naša življenja.

Objavljanje na socialnih omrežjih: kvaliteti dajmo prednost pred kvantiteto

Kot prva je predavala Monika Horvat, lastnica agencije za digitalni marketing in soustanoviteljica projekta Mojster marketinga. Predavanje Postani mojster socialnih omrežij je zaobjemalo predstavitev osnovnih pravil vnašanja socialnih omrežij v poslovni svet. Socialna omrežja so namreč odlično orodje za komuniciranje s strankami, za nagovarjanje potencialnih (in obstoječih) strank, ponujanje vsebin, informiranje …

Trenutni trendi družbenih omrežij kažejo v smer kratkih video formatov, predavateljica pa je izpostavila tudi, da je najboljša tehnika osvajanja socialnih omrežij kar začetek – na lastnih izkušnjah in napakah se namreč naučimo največ.

Študentska konferenca| Monika Horvat je predavala o pomenu družbenih omrežij v poslovnem svetu. v 
Študentska konferenca | Med predavanji so se sodelujoči lahko tudi posladkali in okrepčali.
| Kako lahko poskrbimo za zasebnost na spletu, je predaval doc. dr. Benjamin Lesjak.
Študentska konferenca| Če si imel srečo, si lahko zadel praktično nagrado.

  Piškotki niso samo slaščica iz babičine shrambe

  Drugo predavanje, pod naslovom Bomo postali last spleta? je vodil strokovnjak s področja prava in informatike doc. dr. Benjamin Lesjak iz Datainfo. Govora je bilo o zasebnosti na spletu – mobilni telefoni nas namreč spremljajo od trenutka, ko se zbudimo, pa do trenutka, ko zaspimo.

  Predavatelj je razložil, kako je z varovanjem podatkov v Evropski uniji in posvaril, da vse, kar je enkrat na internetu, tam tudi ostane. Predavanje se je zaključilo z zabavnim kvizom na platformi Kahoot!, s katerim so poslušalci preverili svoje znanje ravnokar slišanega.

  Kartica ali keš?

  Tretje predavanje, Bo blockchain tehnologija prevzela svet plačevanja?, je vodil izr. prof. dr. Muhamed Turkanović s Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) Univerze v Mariboru. Blockchain je predavatelj razložil kot podatkovne baze, ki poskrbijo, da se podatki po našem vnosu v računalniško omrežje ne spreminjajo.

  Porajalo se je vprašanje, če bodo digitalne valute kmalu zamenjale papirnat denar. Si morda vedel, kako strastni smo do gotovine Slovenci? Med državami Evropske unije naj bi bili po uporabi gotovine kar tretji po vrsti.

  “Is this the real life? Is this just fantasy?”

  Četrta Študentska konferenca se zaključila s predavanjem o VR tehnologiji Bo VR tehnologija v prihodnosti nepogrešljiva? ki ga je vodil doc. dr. Simon Kolmanič, prav tako s FERI-ja. Poslušalci so tako izvedeli, kaj tovrstna tehnologija sploh je in kaj se nam v zvezi z virtualno resničnostjo obeta v prihodnje. Ali je omrežje navideznih svetov Metaverse morda prihodnost socialnih omrežij, ki jih poznamo danes?

  Med odmori konference so se udeleženci lahko okrepili z različnimi prigrizki, prav tako pa so lahko zavrteli kolo sreče in zadeli mnoge praktične nagrade. Konferenco pa je tudi tokrat organiziral Oddelek za univerzitetno politiko in izobraževanje Študentske organizacije Univerze v Mariboru (ŠOUM).

  Sara VOCOVNIK
  Patrik KOCIPER
  ikona snemalec Nejc VEHOVEC

  Sara Vocovnik

  Novinarka

  Sorodni članki

  Back to top button