Tehnologija

Ob mednarodnem dnevu boja proti nasilju

Ob mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami nad spletno nasilje.

V nedeljo, 25. novembra, obeležujemo mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami. Med vrste tega nasilja spada tudi spletno nasilje, ki ga je doživela že vsaka četrta najstnica v Evropi, v Sloveniji pa je eno od oblik spletnega nadlegovanja doživelo kar 65 % srednješolk.* Ozaveščanje in izobraževanje o spletnem nasilju in nadlegovanju je tako nuja, ki jo nagovarja projekt Odklikni z vrsto aktivnostmi. V kampanji so lansirali tudi mobilno aplikacijo, ki cilja predvsem mlade, namenjena pa je prepoznavanju osnovnih tipov spletnega nasilja.

V okviru projekta Odklikni Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti s partnerji naslavlja problematiko spletnega nasilja in nadlegovanja žensk in deklet. Kampanja ozaveščanja, ki poteka že od poletja, zajema tudi izobraževanje in ozaveščanje preko družbenih omrežij. V ponedeljek, 26. novembra, bodo tako v okviru 16-ih dni aktivizma Združenih narodov proti nasilju na podlagi spola, ki se začenja z mednarodnim dnevom boja proti nasilju nad ženskami in končuje 10. decembra s svetovnim dnevom človekovih pravic, preko Facebook strani Enakost spolov delili video animacijo. Ta vključuje dejstva o spletnem nasilju, s katerim se lahko identificira kar najširši krog uporabnic in uporabnikov družbenih omrežij, ter jih nagovarja, da lahko spletno nasilje nad ženskami in dekleti ustavimo zgolj skupaj.

 

Brezplačna mobilna aplikacija

V okviru projekta je nedavno zaživela tudi brezplačna mobilna aplikacija Odklikni, ki deluje na mobilnih telefonih z operacijskim sistemom Android. Namenjena je mladim, a tudi staršem, učiteljicam in učiteljem, pedagoški stroki, in drugim, ki lahko na aplikaciji najdejo pregledno zbirko strokovnih člankov, posnetke in interaktivne kvize o aktualnih vsebinah s področja (ne)varnosti na internetu za mlade.

Mag. Maruša Gortnar, vodja sektorja za enake možnosti Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, razlaga: »Osnovni cilj aplikacije Odklikni je večja ozaveščenost in senzibilnost o obstoju spolnih stereotipov in uporabe seksizma na internetu ter spremenjen odnos uporabnikov in uporabnic do preprečevanja nasilja na spletu. Želimo si tudi izboljšati njihovo znanje glede preprečevanja in zaščite pred spletnim nasiljem. Trenutno je tako na voljo 92 različnih prispevkov, od tega 13 posnetkov in 7 kvizov. Mladi lahko preko kvizov preverijo na primer, če so zasvojeni z mobilnimi telefoni, če so »kul in hkrati kulturni na netu«, ali delijo neprimerno vsebino na družbenih omrežjih in drugo.«

 

Na Europolu podpirajo prizadevanja držav za ozaveščanje o spletnem nasilju

Nedavno je v nizozemskem Haagu, na sedežu Europola, potekala projekcija filma Gajin svet za otroke mednarodnih šol, sledil pa ji je pogovor o preventivi in spletnem nasilju. V filmu so osvetljene tudi pasti spletnega nasilja nad mladimi, glavni akterji in akterke pa so ambasadorji in ambasadorke kampanje.

Ob projekciji filma je Anton Toni Klančnik, ki je trenutno zaposlen kot specialist na Europolu, sodeloval pa je tudi pri pripravi scenarija filma Gajin svet, izpostavil: »Europol je vključil film Gajin svet kot del projekta Odklikni v svojo pobudo Prvega evropskega dneva mladih na Europolu, saj je film skladen s sporočilom, ki smo ga želeli posredovati otrokom in staršem o pomenu spletne varnosti. Jasno je, da snovalci projekta Odklikni želijo doseči ne le žrtve, marveč tudi tiste, ki morda vedo za žrtve teh dejanj, da bodo prejele ustrezno pomoč. Europol podpira prizadevanja vseh držav članic pri posredovanju takšnih sporoči in vsem žrtvam sporoča, da naj jim ne bo nerodno prijaviti dejanj policiji.«

 

Različne ozaveščevalne aktivnosti v okviru projekta Odklikni bodo potekale vse do konca novembra 2019.

 

Zaščitite svojo zasebnost na spletu

  • Mobilna aplikacija namenjena prepoznavanju spletnega nasilja
  • Video animacija z dejstvi o spletnem nasilju za boljše ozaveščanje
  • Tudi Europol podpira prizadevanja držav članic pri izobraževanju o spletnem nadlegovanju

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGOdklikni
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=708splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button