Tehnologija

Mobilni telefon: 4 najpogostejše napake, ki ti pospešijo praznjenje baterije

Če imaš mobilni telefon, ki je star par let, je zelo verjetno, da se ti baterija (pre)hitro izprazni. Izogni se štirim najpogostejšim napakam, ki ti jo bodo izpraznile še hitreje. Izogibaj se jim tudi, če je tvoja mobilna naprava nova, saj ti bodo pomagale, da bo baterija dlje časa v boljšem stanju.

Vsi se zavedamo, kakšna je situacija z baterijami mobilnih telefonov: dobro deluje kako leto ali dve, nato pa je že resna kriza, saj se telefon izprazni že v enem dnevu. Nastopijo novi stroški, prenosne baterije ali celo povsem nov mobilni telefon. Po eni strani si za nastalo situacijo delno kriv tudi sam. Daš telefon polnit čez noč? Je vedno nastavljen na vibriranje? Vse to lahko poslabša baterijo tvojega mobilnega telefona, tako na kratki, kot na dolgi rok. Predstavljamo nekaj napak, ki jih verjetno počneš in ki pospešijo praznjenje baterije.

Ne zapiraš aplikacij v ozadju

Če aplikacijo uporabljaš in jo nato zapustiš, najpogosteje še vedno teče v ozadju. Tako imaš morda več kot ducat aplikacij, ki so še vedno odprte in ne samo to, da se ti baterija zaradi njih hitreje izprazni, tudi na dolgi rok se njene zmožnosti poslabšajo. Vsaka znamka telefona ima svoj način, kako lahko te aplikacije v ozadju ugasneš. Na spletu najdi navodila, nato pa to stori vedno, ko aplikacijo nehaš uporabljati ali pa vsaj, ko mobilni telefon odložiš.

Telefon imaš nastavljen na vibriranje

Pri vsaki tehnologiji je tako, da več kot napravo uporabljamo, hitreje bo nehala delati. Zato je vedno dobro, da neprestano ne izkoriščaš vseh zmožnosti naprave. Vibriranje je ena izmed funkcij, ki je za telefon napornejša. Zato imej mobilnik raje nastavljen na glas ali pa čisto potiho. Vsake toliko mu privošči tudi počitek in ga za nekaj časa popolnoma izklopi.

baterija, praznjenje baterije na telefonu, hitro praznjenje baterije, praznjenje baterije, kaj žere baterijo, kaj požira baterijo na telefonu, mobilnik, facebook, snapchat, google maps, netflix, amazon, vibriranje, telefon na vibriranje, vibra telefon, požiranje baterije, hitro praznjenje baterije na telefonu, power bank, prenosna baterija, polnjenje telefona, polnjenje telefona čez noč
Med nastavitvami lahko tudi preveriš, kaj ti najbolj “požira” baterijo.

Snapchat, Facebook, Google maps, Amazon, Netflix

To so aplikacije, ki porabljajo največ baterije. Če si na primer izbrišeš Facebook, bodo druge aplikacije lahko delovale do 15 odstotkov hitreje. Z njihovo popularnostjo jih seveda težko izbrišeš vse, ampak preveri, če se lahko odpoveš vsaj eni ali dvema.

Telefon si polniš čez noč

Nikoli ni dobra ideja, da pustiš mobilni telefon vklopljen v vtičnico, ko je že napolnjen. Na tak način se namreč poškoduje baterija. Elektrika prinaša vročino, ki bateriji škodi. Zato si mobilni telefon napolni, preden greš spat, nato pa ga izklopi iz elektrike. Noben mobilnik se namreč ne polni tako dolgo, da bi ga moral imeti priklopljenega celo noč, kar pomeni, da bo vrsto ur vklopljen, ko bo že napolnjen.

 

DOSTOP.si / MK
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button