Šport

V nogometu bodo preizkusili pravilo menjave ob pretresu možganov

Mednarodni odbor za nogometna pravila (Ifab) je na zasedanju v Belfastu dal zeleno luč za poskusno obdobje menjav igralcev ob pretresu možganov, kar bodo predvidoma preizkusili že na letošnjih olimpijskih igrah v Tokiu.

Pri Ifabu so na letnem sestanku poudarili, da morajo izvesti še več raziskav, preden pravilo o menjavi igralcev s pretresom možganov dobi uradno potrditev.

Zdravniki bi naj v treh minutah ocenili, ali je igralec doživel pretres možganov.

Dodali so, da je Mednarodna nogometna zveza (Fifa) nakazala velik interes za preizkus pravila na ženskem in moškem olimpijskem turnirju v Tokiu, prav tako pa naj bi pravilo preizkušali na nekaterih drugih tekmovanjih.

Menjave, začasne ali stalne, zaradi pretresa možganov sicer že uporabljajo v nekaterih drugih športih, med drugim v ragbiju. Zaenkrat ocena o pretresu možganov na velikih nogometnih tekmah traja tri minute. Mnogi pa pozivajo, da bi ta čas podaljšali na deset minut.

Tudi pri Fifi se zavedajo problema pretresa možganov. Predsednik Gianni Infantino je dejal: “Če obstaja dvom, ali igralca pustiti zunaj igrišča, potem mora trener vedeti, da ima na voljo dodatno menjavo. Pogosto nam očitajo, da se prepočasi odzivamo na problematiko pretresa možganov. Zdaj smo se premaknili, trudimo se in videli bomo, kaj bo iz tega.”

Kljub temu pa nekateri strokovnjaki pravijo, da ta odločitev ne bo spremenila ničesar, saj niso podaljšali časa za oceno poškodbe glave. V treh minutah namreč zdravniška služba ne more ali pa zelo težko diagnosticira pretres možganov.

Ifab je sicer med drugim nakazal tudi spremembe pri pravilu nedovoljenega položaja, posebej po kritikah v angleškem nogometu, kjer so razveljavili “mejne” zadetke po pregledu z videotehnologijo VAR. Vse to bodo ustrezni organi in odbori pregledali in se odločili v duhu zagovarjanja napadalne igre, pravijo pri Ifabu.

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button