KulskoŽivljenjski slog

5 pozitivnih okoljskih zgodb iz 2018

Majhni koraki na poti do preprečitve okoljske katastrofe.

Ob spremljanju novic lahko hitro dobiš občutek, da se nam bliža okoljska katastrofa. In sploh ne pretiravajo, saj smo priča množičnemu zumrtiju živalskih vrst, klimatskim spremembam in na milijone tonam odpadkov.

A ni vse tako črno, kot se zdi. V 2018 je posijalo tudi nekaj svetlih žarkov, ki nam vlivajo upanje o boljši prihodnosti. Spodaj lahko najdeš 5 pozitivnih okoljskih zgodb, ki predstavljajo majhne korake na poti do preprečitve okoljske katastrofe.

 

Ozonska luknja se zmanjšuje

Sredi 80-ih let prejšnjega stoletja so znanstveniki ugotovili, da se je nad Antarktiko pojavila ozonska luknja, ki je nastala kot posledica uporabe klorofluoroogljikovodikov (CFC). Leta 1987 so sprejeli Montrealsko konvencijo, ki je prepovedala CFC-je. Lani so znanstveniki dokazali pozitivne učinke te prepovedi: Združeni narodi so ugotovili, da se je ozonska luknja nad Antarktiko pričela zmanjševati, plast ozona pa debeliti. Po napovedih bo do 2060-ih ozonska luknja popolnoma izginila.

 

Drugi največji koralni greben ni več na listi ogroženih vrst

Drugi največji koralni greben, ki se nahaja v Belizeju, ni več na seznamu ogroženih vrst.

Korale na največjem koralnem grebenu na svetu množično odmirajo, a iz Belizeja, kjer se nahaja drugi največji koralni greben, je slišati drugačne novice. UNESCO je greben v Belizeju umaknil iz seznama ogroženih vrst, kamor so ga uvrstili leta 2009, zaradi ogrožajoče obalne dejavnosti in črpanja nafte.

 

Prepoved plastičnih izdelkov

Težav s plastiko še hitro ne bo konec, a prepoved plastičnih slamic, vrečk in ostalih izdelkov je dober korak na poti do cilja. Tudi v Sloveniji smo dobili nov zakon, ki prepoveduje brezplačno uporabo plastičnih vrečk za živila v trgovinah, odličen primer pa je tudi Starbucks, ki je v vseh svojih poslovalnicah prepovedal uporabo plastičnih slamic.

 

Švicarski milijarder je varstvu okolja doniral 1 milijardo dolarjev

Švicarski milijarder se je zavezal, da bo s finančnimi sredstvi v višini milijarde dolarjev pomagal pri ohranjanju okolja.

Oktobra 2018 je švicarski podjetnik, filantrop in okoljevarstvenik Hansjörg Wyss napovedal, da bo v naslednjem desetletju doniral 1 milijardo dolarjev v okoljevarstvene namene. Njegov cilj je, da do 2030 poskrbi za zaščito 30 odstotkov Zemljinega površja.

 

Kitajska se uspešno bori proti onesnaževanju

Samo po štirih letih, odkar veljajo strožji okoljski ukrepi, se je drastično izboljšal zrak v kitajskih mestih.

Še do nedavnega je onesnažen zrak prebivalcem kitajskih mest onemogočal pogled na sonce. Pred štirimi leti je predsednik vlade Li Keqiang uvedel ukrepe proti onesnaževanju in glede na izsledke nedavnih raziskav, se posledice njegovega ukrepa že kažejo. Mesta so koncentracijo trdih delcev v zraku v povprečju zmanjšala za kar 32 odstotkov, kar je pripomoglo tudi k boljšemu zdravju prebivalcev.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGDOSTOP.si / UK
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button