IzobraževanjeŽivljenjski slogZnanost

Kako celonočno učenje uničuje tvoje telo

Bliža se izpit, ti pa si z učenjem znova odlašal do zadnjega dneva. Boš pač celo noč ostal pokonci, pomisliš - kaj pa je najhujše, kar se lahko zgodi? Presenetljivo - veliko. Že samo ena neprespana noč je lahko za tvoje telo zelo škodljiva.

Neprespan ali pijan?

“Osemurni spanec je za normalno delovanje telesa bistvenega pomena,” je za portal Greatist nedavno povedala dr. Janette Nesheiwat. “Učinki pomanjkanja spanja so bili v preteklosti že označeni kot podobno nevarni pitju alkohola.” Tudi raziskava A. Williamsona in A. Feyerja ugotovila, da se posamezniki po 17 do 19 urah brez spanja obnašajo slabše kot tisti z 0,05-odstotno stopnjo alkohola v krvi.

Učenje brez spanja ne deluje

Številne informacije, ki jih prejmemo v budnem stanju, se zares obdelajo šele med spanjem. Raziskava Univerze v Kaliforniji iz leta 2013 je pokazala, da se novo ustvarjeni spomini šele med spanjem premaknejo s kratkoročnega v dolgoročni spomin. Ko je tvoj spanec slabše kakovosti (ali pa do njega sploh ne pride), se novo naučena snov ne bo premaknila v prefrontalni korteks in bo kmalu pozabljena. Celonočno učenje je zato ena najslabših potez vsakega študenta.

Stres med učenjem
Učenje ponoči, ko tvoji možgani niso spočiti, ni posebej učinkovito.

Uničen cirkadiani ritem zmede telo

Naše telo deluje po načelu 24-urnega krožnega ritma, ki narekuje, kdaj naj se zbudi, kdaj počiva in kdaj opravlja številne druge funkcije. Če ostaneš pokonci vso noč, ta sporočila namenoma ignoriraš, kar telo zmede. V le nekaj urah boš tako ne le utrujen, temveč tudi lačen, muhast in nejevoljen.

Ko celonočno učenje postane navada

Če se prepogosto zanašaš na zadnjo noč učenja, obstaja možnost, da posledice ne bodo le začasne. Dolgotrajno pomanjkanje spanja namreč vodi v resnejše fizične in duševne težave. Prav iz kroničnega pomanjkanja spanja se lahko denimo razvijejo sladkorna bolezen, debelost, visok krvni tlak in depresija.

Učenje večje količine snovi zahteva ustrezne priprave.
Če veš, da moraš predelati veliko snovi, se začni učiti dan ali dva prej. Tvoje telo ti bo hvaležno!

Naslednje jutro

Če te okoliščine vseeno silijo v nočno učenje, poskrbi zase vsaj naslednji dan. Dneva ne poskušaj preživeti le s pomočjo kofeina. Pij tudi veliko vode, jej zdravo in si privošči kratek dremež. Tako bo tvoje telo hitreje okrevalo. Če te takoj po odpisanem izpitu zamika spanec, ga skušaj odmisliti do večera, sicer se tvoje telo ne bo vrnilo v normalen cirkadiani ritem.

 

 Dostop.si / KA
 Unsplash

Sorodni članki

Back to top button