KulskoOkoljeZnanost

Dojemanje časa ali zakaj si prepočasen, da bi udaril muho

Muhe so brez dvoma precej neumne. Nenehno brenčijo okoli luči, kjer hitro doživijo svoj bridki konec. Človek bi si zato mislil, da jih je enostavno premagati. Pa zakaj temu vendar ni tako? Zakaj muha skoraj brez izjeme pobegne tvojemu udarcu in doživi še nekaj izmed svojih 28 dni življenja?

Iz vidika muhe se ljudje dobesedno premikamo v počasnem posnetku. Zakaj? Ker vsaka živalska vrsta čas doživlja drugače. Vse živali, vključno z ljudmi, svet vidijo v obliki nekakšnega filma. Možgani za ta “film” predelujejo posamezne slike, poslane iz očesa, in jih sestavljajo skupaj.

Hitrost, pri kateri se to dogaja, se imenuje frekvenca fuzije utripanja (ang. flicker-fusion frequency). Ta se meri z enoto, kako hitro se mora svetloba pojaviti in ugasniti, preden jo človek ali žival vidi kot neprekinjen snop svetlobe.

Manjša kot je vrsta, hitrejši je njen vid

Raziskave s svetlobo so pokazale, da je stopnja za dojemanje časa za vsako žival drugačna. Splošno pravilo je: manjša kot je živalska vrsta, hitrejši je njen vid. Ljudje vidimo približno 60 utripov na sekundo, muhe pa približno 250 – kar štirikrat več kot ljudje.

Pravzaprav ima hitrejši vid kot ljudje večina letečih živali, vključno z vretenčarji. Do tega pa verjetno prihaja zaradi pomembnosti hitrega odzivanja in izogibanja oviram. “Najhitreje vidne” so muhe – nekatere vrste muh lahko drugo muho večkrat obkrožijo, jo ujamejo in mrtvo spustijo na tla v manj kot sekundi časa.

Do tega pride, ker celice v njihovih očeh, ki zaznavajo svetlobo, vsebujejo več mitohondrijev (“baterij celic”), ki poganjajo njihov neverjetno hiter vid. Tukaj pa pridemo do vprašanja – ali se dojemanje časa, tako kot pri različnih muhah, razlikuje tudi med ljudmi?

 Čas, muhe, živali, vid, frekvenca fuzije utripanja
Če s psom po televiziji gledaš film, se njemu ta prikazuje kot hitro predvajanje fotografij.

Kdo bi si mislil – očitno nam čas zdaj res hitreje mineva …

Za otroke naj bi čas tekel počasneje kot za odrasle, saj je frekvenca fuzije utripanja povezana tudi s subjektivno percepcijo časa in se s starostjo tako spreminja. Kdo bi si mislil …

DOSTOP.si / SV
Unsplash
ikona snemalec JohnnyBedini: Critical Flicker Fusion Frequency

Sorodni članki

Back to top button