Zdravje

Žival kot sogovorec? Odraz tvoje inteligence!

Če je na seznamu tvojih rednih opravil debatiranje aktualnih zadev z domačimi ljubljenčki, to ne pomeni, da si nor. Zdaj lahko vsem, ki te obtožujejo, da si čuden, poveš, da je znanost potrdila prav nasprotno. Ljudje, ki se pogovarjajo s svojimi živalmi, so bolj pametni.

Si se kdaj spraševal, ali si čudne poglede med pogovorom s svojim psom ali mačko dobival opravičeno? Lahko te pomirimo. Pogovarjanje z živalmi, rastlinami in elektronskimi napravami naj bi bil znak inteligence.

Tudi žival je lahko najboljši prijatelj

Ljudje, ki nimajo domačih ljubljenčkov ali se nasploh ne pogovarjajo z nečloveškimi bitji, velikokrat mislijo, da je tako pogovarjanje čudaško. Samo pomisli – kolikokrat so te med sprehodom s psom zaradi komunikacije, ki je več kot “sedi” in “prostor”, mimoidoči gledali postrani?

Antropomorfizem: počlovečevanje bitij, živali in pojavov

Zagotovo si kdaj v upanju, da te usliši, že kričal na svoj računalnik ali pa svojemu jeklenemu konjičku nadel vzdevek. Nicholas Epley, profesor in specialist za antropomorfizem iz Univerze v Chicagu je za Quartz o tem napisal znanstveni članek.

Povedal je, da tovrstno komuniciranje že stoletja velja za nekakšno otroško neumnost in vraževerje, ki bi se ga odrasli morali izogibati. Prepoznavanje razuma pri živalih, pojavih kot je bog ali celo pri aparatih zajema enako sposobnost prepoznavanja kot pri sočloveku. Epley pravi, da je to prej kot znak neumnosti odsev najmogočnejše funkcije naših možganov.

antropomorfizem, domači ljubljenčki, inteligenca, pogovarjanje
Domača žival se je izkazala za izvrstnega sogovorca.

Konec “cat lady” stereotipom!

Na kratko: prepoznavanje občutkov, čustev in namenov svojega kosmatinca je stranski produkt prebiranja vsega tega pri soljudeh. Tako komunikacija z njimi vodi do bolje razvite empatije in sočutja.

Pripisovanje človeških lastnosti ne-ljudem je ena izmed unikatnih naravnih nagnjenj, ki ljudi ločuje od drugih živih bitij. To je posledica naše sposobnosti prepoznavanja in branja čustev, obrazov in namenov.

antropomorfizem, domači ljubljenčki, inteligenca, pogovarjanje, komunikacija, znanstveni članek, Nicholas Epley
S telesno govorico nam živali mnogokrat povedo več kot kdo izmed človeških sogovorcev.

Tovrstna komunikacija izvira iz enake palete veščin, s katero sicer takoj zaznamo, kakšne volje je naš partner ali šef ob prihodu na delovno mesto.

Čestitke: nisi nor!

Znanost torej pravi, da je pogovarjanje z ljubljenčki znak inteligence, čustvene inteligence in rahločutnosti. Čeprav ne moremo zagotoviti, da ob nadaljnji komunikaciji ne boš prejemal čudnih pogledov, si lahko pomirjen: znanost verjame, da si povsem pri zdravi pameti!

Preveri, kako živali blagodejno vplivajo tudi na stopnjo stresa med učenjem.

 

DOSTOP.si / SV
Pixabay

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button