KulskoOkolje

Na Expu navdušuje 170 centimetrov velika kranjska čebela

Slovenski paviljon na razstavi Expo v razstavnem prostoru gosti gigantsko kranjsko čebelo sivko, ki je ena največjih atrakcij letošnje svetovne razstave v Dubaju. Tridimenzionalni model čebele, ki je v razmerju 100:1, si je doslej ogledalo že več sto tisoč obiskovalcev

“Slovenija je dežela z bogato čebelarsko tradicijo. Nenazadnje je bil prav zaradi Slovenije 20. maj opredeljen kot svetovni dan čebel. Vse to, in še več, želimo prikazati tudi v slovenskem paviljonu na svetovni razstavi Expo v Dubaju. Zato smo v okviru predstavitve osrednjeslovenske regije vanj pripeljali maketo kranjske čebele,” je povedal generalni komisar Slovenije za mednarodno razstavo Expo Matic Volk. Kranjska čebela je izjemno zanimiva, saj je izdelana v merilu 100:1.

“Čebela je ena največjih atrakcij na Expu in prototip, ki dviga obrvi med obiskovalci in ostalimi udeleženci razstave. Model 3D čebele je naredilo podjetje Intri, in sicer za Čebelarsko zvezo Slovenije (ČZS). Med in čebele so sicer med glavnimi poudarki in temami na predstavitvi Slovenije na svetovni razstavi,” je poudaril Volk.

Model kranjske sivke (Apis mellifera carnica), ki ima tudi gibljive dele, je dolg 170 centimetrov, nastal pa je avgusta lani kot prispevek ČZS ob slovenskem predsedovanju Svetu EU. Kot so poudarili na zvezi, so čebelo velikanko naredili za promocijske in izobraževalne namene. Model je postavljen na vrteči se platformi, vgrajeni v repliko čebelnjaka.

Izdelava modela z več kot 90-odstotno morfološko podobnostjo z resnično čebelo delavko je bila kompleksna tako v umetniškem kot v tehnološkem smislu, omogočile pa so jo najsodobnejše tehnologije. Za osnovo je služila resnična kranjska čebela, slikana z Micro CT napravo, in sicer do mikrona natančno. Iz tega sestavljen digitalni model čebele je služil izdelavi fizičnega modela s pomočjo 3D tiska, so pojasnili v ČZS.

STAkrog
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button